Στην παρακάτω παρουσίαση μπορείτε να δείτε φωτογραφίες από την χρήση φυσικού ζεόλιθου στο σιτηρέσιο και στο περιβάλον χοίρων και βοοειδών, σε κτηνοτροφική μονάδα στην Πρέβεζα.

Η χρήση του φυσικού ζεόλιθου σε χοίρους και βοοειδή αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα στην παραγωγή κρέατος και γάλακτος αντίστοιχα. Βοηθάει στον έλεγχο των οσμών από την αμμωνία και το υδρόθειο και βελτιώνει το περιβάλλον. Προάγει έτσι την καλή υγεία των ζώων. Βοηθάει στον μεταβολισμό τους, με αποτέλεσμα την βελτίωση του ρυθμού κατανάλωσης της τροφής (FCR) . Επίσης, λόγω της συσωματικής του δράσης, μειώνει τις βαθμολογίες διάρροιας των ζώων.

Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνει η παγκόσμια βιβλιογραφία που αφορά την χρήση του φυσικού ζεόλιθου στην χοιροτροφία και στα βοοειδή, όπως θα δούμε παρακάτω.

Ο Παπαϊωάννου, το 2004, στην κτηνιατρική σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, διεξήγαγε ένα πείραμα στο οποίο αναπτυσσόμενοι χοίροι τράφηκαν με ζεόλιθο και αντιβιοτικά σε διάφορους συνδυασμούς. Οι δίαιτες τροφοδοτήθηκαν από τον απογαλακτισμό σε ηλικία 25 ημερών έως ότου οι χοίροι έφτασαν στο βάρος της αγοράς τους, στις 161 ημέρες ηλικίας. Από την ημέρα 25 έως 70, η αύξηση του σωματικού βάρους και η ο ρυθμός κατανάλωσης της τροφής (FCR) βελτιώθηκαν σημαντικά για τους χοίρους που έλαβαν επιπλέον κλινοπτιλόλιθο. Επίσης μειώθηκαν οι βαθμολογίες διάρροιας των απογαλακτισμένων χοίρων από 0,93 σε 0,66 με την χορήγηση 2% κλινοπτιλόλιθου.

Αντίστοιχα, ο Prvulovic, το 2007, ανέφερε αύξηση κατά 7% στo σωματικό βάρος και βελτίωση κατά 1,4% του ρυθμού κατανάλωσης τροφής (FCR) σε αναπτυσσόμενους χοίρους. Οι χοίροι αυτοί, ακολούθησαν δίαιτες με συμπλήρωμα κλινοπτιλόλιθου, μόλις 0,5% κατά βάρος, κατά τη διάρκεια της περιόδου της ωρίμανσης (growing period).

Ζεόλιθος σε χοίρους και βοοειδή στην Πρέβεζα [Φωτογραφίες]
Ζεόλιθος σε χοίρους και βοοειδή στην Πρέβεζα [Φωτογραφίες]

Προγενέστερα, ο Pond, σε μια έρευνα του 1988 αναφέρει ότι η το σωματικό βάρος αυξήθηκε κατά 14,3% και ο ρυθμός μετατροπής της τροφής (FCR) κατά 2,9% ως αποτέλεσμα της διατροφής 2% κλινοπτιλόλιθου σε αναπτυσσόμενους χοίρους.

Σε πιο πρόσφατη μελέτη, O Αλεξόπουλος το 2007, συνέκρινε την απόδοση των χοίρων που τράφηκαν με 2% κλινοπτιλόλιθο με τις επιδόσεις των χοίρων που τράφηκαν με μη συμπληρωμένη ελεγχόμενη τροφή, από την ηλικία των 25 ημερών έως το βάρος της αγοράς τους, σε ηλικία 161 ημερών. Αναφέρει βελτίωση κατά 5,3% στην αύξηση βάρους για τους χοίρους που έλαβαν κλινοπτιλόλιθο. Επίσης, η επίδραση ήταν μεγαλύτερη στους νεότερους χοίρους από τους γηραιότερους.

Τέλος, ο Shurson και οι Poulsen και Oksbjerg, το 1985, ανέφεραν σε μια μελέτη τους, ότι η ποσότητα του αζώτου που απεκκρίνεται στα κόπρανα ήταν σημαντικά υψηλότερη, ενώ η απέκκριση του αζώτου στα ούρα ήταν χαμηλότερη στους χοίρους που τράφηκαν με ζεόλιθους.

Διαβάστε εδώ, στον ιστότοπό μας, την μελέτη του Παπαϊωάνου.

Διαβάστε εδώ, στον ιστότοπό μας, την μελέτη του Prvulovic.

Παρόμοια άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *