1 Αστέρι2 Αστέρια3 Αστέρια4 Αστέρια5 Αστέρια (4 ψήφοι, μεσος όρος:5,00 από 5)
Loading...

Απαραίτητοι κρίνονται οι ψεκασμοί με ζεόλιθο μετά από τις έντονες βροχοπτώσεις, καθώς ο ζεόλιθος πρέπει να βρίσκεται πάντα στο περιβάλλον το οποίο θέλουμε να διαχειριστούμε.

Ο ζεόλιθος είναι ένα αδρανές πέτρωμα, δεν αντιδράει με το νερό και κατ’ επέκταση με την καλλιέργειά μας. Αυτό σημαίνει ότι δεν εισχωρεί στο φύλλωμα και στον καρπό παρά μόνο “κάθεται” επάνω σε αυτά. Όταν λοιπόν ξεπλένεται από έντονες βροχοπτώσεις θα πρέπει να αντικατασταθεί. Εάν θέλουμε να έχουμε τα μέγιστα αποτελέσματα του ζεόλιθου με ψεκασμό θα πρέπει να τηρούμε το “πρόγραμμα” ψεκασμών του. Θα πρέπει να ψεκάζουμε τουλάχιστον 4 φορές το χρόνο, μια φορά πριν την ανθοφορία, μια φορά μετά την καρπόδεση, μια φορά στον μεγάλο καρπό και μια φορά μετά τη συγκομιδή.

Στην παρακάτω φωτογραφία μπορείτε να διακρίνετε τα επιθυμητά αποτελέσματα κάλυψης του ζεόλιθου στα φύλλα της ελιάς.

Απαραίτητοι οι ψεκασμοί με ζεόλιθο μετά από έντονες βροχοπτώσεις

Απαραίτητοι οι ψεκασμοί με ζεόλιθο μετά από έντονες βροχοπτώσεις

Ο ζεόλιθος, όταν ψεκάζεται, λειτουργεί ως ένας δίαυλος επικοινωνίας με το περιβάλλον, στην προκειμένη περίπτωση την ατμόσφαιρα και τον ήλιο. Βοηθάει έτσι την καλλιέργεια να πετύχει μεγαλύτερα ποσοστά φωτοσύνθεσης καθώς αυξάνει τα επίπεδα της χλωροφύλλης στα φύλλα. 

Ο ζεόλιθος δημιουργεί ταυτόχρονα και ένα φιλμ διαχείρισης για οποιοδήποτε άλλο υλικό ψεκαστεί επάνω στην καλλιέργεια. Όταν λοιπόν θέλουμε να ψεκάσουμε διαφυλλικό λίπασμα, ενεργούς μικροοργανισμούς, χαλκό ή διατομίτη, καλό είναι ο ζεόλιθος να βρίσκεται ήδη επάνω στο φύλλωμα και στον καρπό. Έτσι θα μπορέσει να διαχειριστεί τις ενδεχόμενες υπέρ ή υπό-δοσολογίες των ψεκασμών των άλλων υλικών. Ο ζεόλιθος θα αποθηκεύσει το εκάστοτε υλικό στους θύλακές του και θα το αποδεσμεύσει με τον πιο ευνοϊκό τρόπο για την ανάπτυξη της καλλιέργειας. 

Χρυσοβαλάντης Χατζηγεωργίου

σχετικά με Χρυσοβαλάντης Χατζηγεωργίου

Διαχείριση και επεξεργασία άρθρων και ειδήσεων στον ιστότοπο του Zeolife.gr. Αρχιτέκτονας μηχανικός σε πλήρη ενασχόληση με τον φυσικό ζεόλιθο και τον Ελληνικό αργιλούχο διατομίτη από τον Δεκέμβριο του 2013. Αναζητήστε συμβουλές του και πληροφορίες στο τηλέφωνο 2552-112761.

2 Σχόλια

 • Ο/Η ΜΑΥΡΙΑΣ ΠΑΥΛΟΣ λέει:

  Θα ήθελα να ρωτήσω κατά τη χρήση ζεόλιθου για ψεκασμό ελιάς ειναι δυνατή η χρήση του μαζί με άλλα υλικά;
  π.χ με εντομοκτόνα; με χαλκό; με διαφυλλικό; έχει υπολείμματα σε λάδι;
  Θα δημιουργήσει πρόβλημα στο δέντρο-καρπό;
  Επίσης η χρήση του μπορεί να γίνει σε λεμονιές; τι προστασία έχει; (έντομα-μύκητες)

  Οπαδός του ζεόλιθου πρέπει να σας πω.
  Eυχαριστώ.

  • Ο/Η Zeolife.gr λέει:

   Καλημέρα σας,

   ναι, είναι δυνατή η χρήση του με άλλα υλικά, όπως διαφυλλικά λιπάσματα, χαλκό, ενεργούς μικροοργανισμούς (ΕΜ) και διατομίτη. Όχι με εντομοκτόνα. Δεν έχει υπολείμματα σε λάδι, διότι είναι ένα αδρανές υλικό. Μόνο προβλήματα δεν μπορεί να δημιουργήσει ο ζεόλιθος καθώς προάγει την καλή υγεία των δέντρων μέσω της διαχείρισης του περιβάλλοντος. Μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες τις καλλιέργειες αφού ασχολείται μόνο με το περιβάλλον τους. Ο ζεόλιθος δεν ψεκάζεται στις καλλιέργειες για φυτοπροστασία αλλά για την καλή υγεία τους. Αν είναι βέβαια καλά ψεκασμένος και έχει καλή κάλυψη μπορεί να αποτρέψει τη δημιουργία μυκητών και να εμποδίσει την προσβολή από έντομα και ακάρεα. Για αυτό το λόγο θα πρέπει να τηρείται το «πρόγραμμα» των ψεκασμών ώστε να βρίσκεται πάντα επάνω στην καλλιέργεια. Εάν θέλετε εντομοκοτονία με φυσικό τρόπο θα πρέπει να ενημερωθείτε για τον διατομίτη.

   Η ομάδα του Ζεόλιθος | Zeolife.gr

Σχολιάστε - η ηλεκτρονική σας διεύθυνση ΔΕΝ δημοσιεύεται