Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Προοπτικές ανάπτυξης με επένδυση σε ζεόλιθο – Το εγχείρημα των Ζεόλιθος | Zeolife και Zeotec Hellas Group

Σε δυνατό χαρτί για την ανάπτυξη νέας επιχειρηματικότητας – και δη καινοτομικής και περιβαλλοντικά φιλικής- στη χώρα μας εξελίσσεται ο ζεόλιθος, πριν ακόμα καλά καλά αρχίσει η εξόρυξη των πλούσιων ελληνικών κοιτασμάτων στη Θράκη.

[καινοτομία] Το εγχείρημα των Ζεόλιθος | Zeolife και Zeotec Hellas Group

Της Βάσως Βεγίρη

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι εταιρείες Ζεόλιθος | Zeolife στον Έβρο και Zeotec Hellas Group στον Βόλο, με αντικείμενο την τυποποίηση ζεολίθου για κάθε δυνατή εφαρμογή και την παραγωγή φυσικών χειροποίητων σαπουνιών και καλλυντικών η πρώτη και την παραγωγή απορρυπαντικών με βάση τον φυσικό ζεόλιθο, που ως γνωστόν όχι μόνο δεν επιβαρύνει αλλά αντιθέτως δρα ευεργετικά στο περιβάλλον, η δεύτερη.

Ο ζεόλιθος είναι ένα πορώδες φυσικό αργιλοπυριτικό ορυκτό πέτρωμα. Λόγω της μοριακής δομής του εμφανίζει αξιοσημείωτα υψηλή ικανότητα ανταλλαγής ιόντων και ρυθμίζει προς το ουδέτερο το PH των υδάτων και των εδαφών. Δεσμεύει, δηλαδή, βαρέα μέταλλα, τοξίνες και ελεύθερες ρίζες, καθώς είναι ένα από τα ελάχιστα αρνητικά φορτισμένα ορυκτά στη φύση. Επιπλέον, έχει την ικανότητα να απορροφά νερό και άλλες θρεπτικές για τους ζωντανούς οργανισμούς ουσίες, τις οποίες απελευθερώνει στη συνέχεια με συγκεκριμένο ρυθμό ανάλογα με τις περιβαλλοντικές συνθήκες. Λόγω αυτής της ικανότητας θα μπορούσε να παρομοιαστεί με ένα «πέτρινο σφουγγάρι».

Πρόσφατα (Φεβρουάριος 2017) η εταιρεία Όλυμπος Α.Ε. – Βιομηχανικά Ορυκτά (έδρα Άσσηρος Θεσσαλονίκης), που ιδρύθηκε το 2013 από τον μεταλλειολόγο μηχανικό Γιώργο Γεωργιάδη, έλαβε αδειοδότηση εκμετάλλευσης από το ΥΠΕΝ για λατομείο ζεολίθου στον Βόρειο Έβρο στη θέση Κόκκαλο, καθώς και άδεια ερευνητικών εργασιών για γειτονική περιοχή στη θέση Μαύρη Πέτρα.

Το 2014, εν μέσω κρίσης, ξεκίνησε στον Έβρο το εγχείρημα της Ζεόλιθος | Zeolife, που τυποποιεί ζεόλιθο και τον πουλά σε χονδρική, λιανική και υπερχονδρική, ενώ παράγει επίσης σε δικό της εργαστήριο φυσικά χειροποίητα σαπούνια με βάση τον ζεόλιθο και ελαιόλαδο Σαμοθράκης ή φυτική γλυκερίνη. Η εταιρεία, σύμφωνα με τον ιδρυτή και ιδιοκτήτη της Χρυσοβαλάντη Χατζηγεωργίου, όταν ξεκινήσει η παραγωγή ελληνικού ζεολίθου θα επιδιώξει συνεργασίες και επίσης προγραμματίζει τη διεύρυνση της παραγωγής της στον τομέα των καλλυντικών προϊόντων με βάση τον ζεόλιθο, αλλά και του βρώσιμου ζεόλιθου. Παράλληλα, βρίσκεται σε επαφές για έναρξη εξαγωγών των σαπουνιών της σε Σουηδία και Ολλανδία, όπως και με την ηλεκτρονική πλατφόρμα e-bay.

Ο ζεόλιθος έχει εφαρμογές σε τομείς όπως η γεωργία, η κτηνοτροφία, η φαρμακευτική και η παραγωγή καλλυντικών.

Η Zeotec Hellas Group ΙΚΕ ξεκίνησε τη δραστηριότητά της στον Βόλο τον Ιανουάριο του 2016 με αντικείμενο την παραγωγή καινοτομικών και περιβαλλοντικά φιλικών απορρυπαντικών (ήδη παράγονται 16 κωδικοί) με βάση τον υγρό ζεόλιθο, για επαγγελματική χρήση, με πρώτη ύλη ζεόλιθο κυρίως από τη Βουλγαρία και τη Σλοβενία. Εκτός από τη μονάδα του Βόλου -στην οποία η επένδυση, σύμφωνα με τον πρόεδρο της εταιρείας Χρήστο Χρήστου, αναμένεται να αγγίξει το 1,5 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2017 και υλοποιείται με ίδια κεφάλαια- βρίσκεται επίσης σε εξέλιξη η κατασκευή μονάδας στη Ρωσία, έξω από τη Μόσχα, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του καλοκαιριού και μέσω της οποίας θα αναπτυχθεί εξαγωγική δραστηριότητα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Ήδη, όμως, και η μονάδα στον Βόλο έχει ξεκινήσει εξαγωγές σε Γερμανία, Ρωσία, Ουκρανία, ΗΠΑ και Τουρκία και η εταιρεία προγραμματίζει για φέτος την εισαγωγή της και στην ελληνική λιανική αγορά, απευθυνόμενη στον οικιακό καταναλωτή με μικρές συσκευασίες και ευρισκόμενη ήδη σε σχετικές επαφές με ελληνικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Ιδιαίτερη έμφαση δίνει η εταιρεία στο κομμάτι της έρευνας και απασχολεί πέντε σχετικούς επιστήμονες, ενώ αναπτύσσει παράλληλα πανελλαδικό δίκτυο αντιπροσώπων (ήδη διαθέτει 29 αντιπροσώπους) και σχεδιάζει μελλοντική επέκταση της επένδυσης στον Βόλο. [SID:10948616]

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Προοπτικές ανάπτυξης με επένδυση σε ζεόλιθο – Το εγχείρημα των Ζεόλιθος | Zeolife και Zeotec Hellas Group

διαβάστε παρακάτω το ένθετο της Ναυτεμπορικής