Ζεόλιθος στην Ιχθυοκαλλιέργεια

Ένα από τα πιο πολύτιμα φυσικά προϊόντα με αρκετές ευεργετικές ιδιότητες για τον άνθρωπο και το περιβάλλον είναι το ορυκτό ζεόλιθος. Η κρυσταλλική δομή του φυσικού ζεόλιθου του προσδίδει αρκετά ευεργετικές ιδιότητες που έχουν κυρίως να κάνουν με την γεωργία, την κτηνοτροφία αλλά και την ιχθυοκαλλιέργεια και μυδοκαλλιέργεια. Ο ζεόλιθος μπορεί να χρησιμοποιηθεί όμως ακόμα και σε ενυδρεία ή σε φίλτρα πισίνας. Κατά τη διάρκεια εκτροφής ψαριών στις ιχθυοκαλλιέργειες αλλά και στις δεξαμενές μεταφοράς ζωντανών ψαριών είναι φυσικό να δημιουργείται αμμωνία που μπορεί γρήγορα να μολύνει έναν υδροβιότοπο. Η αμμωνία παράγεται από τα βράγχια και τα ούρα των ψαριών καθώς και από τη βακτηριακή αποσύνθεση των αχρησιμοποίητων τροφών και των κοπράνων. Η τοξικότητα της αμμωνίας έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται η ικανότητα της αιμοσφαιρίνης να δεσμεύει το οξυγόνο αλλά και καταστρέφει τα βράγχια των ψαριών, μειώνοντας το οξυγόνο που χρησιμοποιούν. Όμως, μόλις τα ιόντα αμμωνίου και φωσφόρου βρεθούν εντός του δικτυωτού πλέγματος του ζεόλιθου δεσμεύονται από αυτόν μειώνοντας την περιεκτικότητα της αμμωνίας τουλάχιστον 90%.

Ο φυσικός ζεόλιθος απορροφά επίσης τα χλωριόντα, το σίδηρο και το μαγγάνιο. Επίσης χρησιμοποιείται για να αφαιρέσει βαρέα και τοξικά μέταλλα όπως το ασήμι, ο υδράργυρος, το νικέλιο, το χρώμιο, το κοβάλτιο, το αντιμόνιο, το αρσενικό, το κάδμιο κ.α. Έτσι το νερό εμπλουτίζεται με επιπλέον οξυγόνο κάνοντας καλύτερη και πιο άνετη την διαβίωση των ψαριών, με αποτέλεσμα την αύξηση του ρυθμού παραγωγής και την ανάπτυξη τους, ενώ παράλληλα ο ζεόλιθος βοηθά και στον έλεγχο των δυσάρεστων οσμών. Με τη χρήση του ζεόλιθου στα ενυδρεία δεσμεύεται η αμμωνία και ο φώσφορος και απομακρύνονται πάνω από το 90% των ιών και βακτηρίων.

Οι ιοντοανταλλακτικές ιδιότητες του ζεόλιθου βοηθούν στην άρση των αλάτων από το νερό, με αποτέλεσμα το μαλάκωμα του νερού και τη ρύθμιση του PH του προς το ουδέτερο.

Ο ζεόλιθος είναι προϊόν 100% φυσικό, μη διαλυτό, ανθεκτικό με αντιβακτηριδιακή δράση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με την οδηγία 70/524/ΕΟΚ (Commission Regulation (EC) No 1810/2005) έχει εγκρίνει επίσημα τη χρήση κλινοπτιλόλιθου ιζηματογενούς προέλευσης ως συνδετική και αντισυσσωματική πρόσθετη ύλη στις ζωοτροφές των πτηνών, των βοοειδών, των χοίρων και του σολομού.

Μερικές από τις ευεργετικές ιδιότητες του φυσικού ζεόλιθου στην ιχθυοκαλλιέργεια:

  • Φιλτράρει το νερό και απορροφά την αμμωνία.
  • Απομακρύνει τα βαρέα μετάλλα.
  • Αυξάνει το οξυγόνο στα αεριζόμενα νερά των ιχθυοκαλλιεργειών και στις δεξαμενές μεταφοράς ζωντανών ψαριών.
  • Πρόσφατα νέα και δημοσιεύσεις για το ζεόλιθο στην ιχθυοκαλλιέργεια

Πρόσφατα νέα και δημοσιεύσεις για το ζεόλιθο στην ιχθυοκαλλιέργεια