Οικιακή χρήση του ζεόλιθου

Η οικιακή χρήση του ζεόλιθου διαχωρίζεται κυρίως σε 3 διαφορετικούς τομείς:

1. Η χρήση του ζεόλιθου στην κηπουρική και στην οικολογική καλλιέργεια.

Ο φυσικός ζεόλιθος είναι 100% οικολογικός και χρησιμοποιείται ευρέως στη κηπουρική και στην οικολογική καλλιέργεια. Εφαρμόζεται σε γλάστρες και ζαρντινιέρες, σε λαχονόκηπους, χλοοτάπητες, κληματαριές και δένδρα. Λειτουργεί σαν μοριακό φίλτρο και διαχειρίζεται τα θρεπτικά συστατικά του εδάφους και το νερό εξισορροπώντας το pH. Ταυτόχρονα καθαρίζει το χώμα από τα βαρέα μέταλλα, τις τοξίνες και τις ελεύθερες ρίζες. Με αυτόν τον τρόπο αυξάνεται η παραγωγή και η ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων. Tα αποτελέσματα είναι μόνιμα καθώς ο ζεόλιθος δεν αποδομείται, δεν αποσαθρώνεται και δεν αλλάζει η σύστασή του.

Οδηγίες χρήσης

Λαχανόκηπος:

Απλώστε 5 κιλά λεπτού χαλικιού σε επιφάνεια 30 έως 50 τετραγωνικών μέτρων και ανακατέψτε με το χώμα σε βάθος έως και 30 εκατοστά. Επαναλάβετε τη διαδικασία για άλλα 2 συνεχόμενα έτη .

Χλοοτάπητας:

Απλώστε 5 κιλά λεπτού χαλικιού σε επιφάνεια 50 τετραγωνικών μέτρων και ποτίστε.

Γλάστρες & Ζαρντινιέρες:

Αντικαταστήστε το χώμα με νέο χώμα και ζεόλιθο σε αναλογία κατά βάρος: 90% χώμα – 10% ζεόλιθο

Κληματαριές:

Απλώστε 380 γραμμάρια λεπτού χαλικιού σε όλη την επιφάνεια  ακτίνας μισού μέτρου γύρω από κάθε ρίζα και ανακατέψτε σε βάθος έως και 20 εκατοστά. Επαναλάβετε τη διαδικασία για άλλα 2 συνεχόμενα έτη.

Δέντρα:

Απλώστε 5 κιλά με τη μορφή χαλικιού σε όλη την επιφάνεια  ακτίνας μισού μέτρου γύρω από τον κορμό ενός δέντρου και ανακατέψτε σε βάθος έως και 20 εκατοστά. Επαναλάβετε τη διαδικασία για άλλα 2 συνεχόμενα έτη.

2. Καθαρισμός περιβάλλοντος διαβίωσης

Η μοναδική σύνθεση του ορυκτού ζεόλιθου του παρέχει σημαντικές φυσικές και χημικές ιδιότητες με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται διαρκώς νέες εφαρμογές για την χρήση του, κατατάσσοντας τον σε ένα από τα πιο χρήσιμα ορυκτά σήμερα. Το «μοριακό κόσκινο» ζεόλιθος, ασφαλίζει τα θετικά ιόντα, απορροφώντας ένα πλήθος περιβαλλοντικών ρύπων που ανέρχεται έως τριάντα (30) τις εκατό του βάρους του.

Ο ζεόλιθος συμβάλλει σε ένα καθαρότερο και ασφαλέστερο περιβάλλον με αμέτρητους τρόπους. Χρησιμοποιείται στον εμπλουτισμό της ατμόσφαιρας σε οξυγόνο λόγω της εκλεκτικής ικανότητας του να απορροφά το άζωτο. Ως οξειδοαναγωγικός καταλύτης, μπορεί να αφαιρέσει τους ατμοσφαιρικούς ρύπους, όπως τα αέρια μηχανών και τα CFCs που προκαλούν την μείωση του όζοντος.  Επίσης, βελτιώνει και καθαρίζει το πόσιμο νερό φιλτράροντας όλες τις επικίνδυνες ουσίες για τον άνθρωπο.

Ο φυσικός ζεόλιθος έχει χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις προστασίας από διαρροή πυρηνικής ακτινοβολίας, όπως στη Fukushima και στο Chernobyl. Λόγω της ικανότητάς του να δεσμεύει βαριά μέταλλα, ο ζεόλιθος εφαρμόζεται συχνά σε μεγάλες ποσότητες σε περιοχές με διαρροή ακτινοβολίας. Δεσμεύει το ραδιενεργό υλικό και στη συνέχεια συλλέγεται και εγκλωβίζεται σε γυαλί και τσιμέντο.

Ο ζεόλιθος στη χρήση του πλυντηρίου

Αν κοιτάξουμε γύρω μας, τα περισσότερα απορρυπαντικά που αγοράζουμε και χρησιμοποιούμε, του πλυντηρίου, των πιάτων, τα λευκαντικά, τα μαλακτικά και τα καθαριστικά θα δούμε ότι έχουν μετατρέψει το σπίτι μας σε ένα εργαστήριο χημείας!

Πραγματικά, όλα αυτά τα απορρυπαντικά περιέχουν πάρα πολλές επικίνδυνες χημικές ουσίες με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον αλλά και στην ίδια μας την υγεία. Πολλά από τα συστατικά των σημερινών απορρυπαντικών μένουν στις ίνες των ρούχων και αφήνουν υπολείμματα όσο καλά και αν τα ξεβγάλουμε. Έτσι κάθε φορά που φοράμε τα ρούχα μας, το σώμα μας έρχεται σε συνεχόμενη επαφή με αυτές τις ουσίες που το αφυδατώνουν και συμβάλλουν στην εμφάνιση αλλεργιών και εκζεμάτων ενώ τα πετροχημικά συστατικά, που προέρχονται δηλαδή από παράγωγα του πετρελαίου, συνδέονται με μια σειρά χρόνιων ασθενειών, καθώς και με μια σειρά από βλάβες (αναπνευστικό σύστημα, αναπαραγωγικό, ενδοκρινικό).

Στην Ευρώπη ήδη υπάρχουν περιορισμοί στη χρήση των επικίνδυνων χημικών ουσιών και των φωσφορικών αλάτων και αναπτύσσονται συνεχώς εναλλακτικές εφαρμογές για τα απορρυπαντικά και για τα αποσκληρυντικά του νερού.

Η κυριότερη εναλλακτική δυνατότητα είναι ο ζεόλιθος, ένα πολύτιμο προϊόν της φύσης με αμέτρητες εφαρμογές και ιδιότητες. Πρόκειται για ένα φυσικό πορώδες ορυκτό με τεράστια ιοντοανταλλακτική ικανότητα χάρη στην οποία μπορεί να καθαρίζει το περιβάλλον δεσμεύοντας τις χημικές ουσίες και τα επικίνδυνα μέταλλα. Με την προσθήκη του στο πλύσιμο μπορεί να μειώσει την ποσότητα του απορρυπαντικού έως και 70% και να εξαλείψει την ανάγκη μαλακτικού. Αυξάνει τη διάρκεια ζωής των υφασμάτων και μειώνει τις πιθανές αλλεργίες που προκαλούν οι χημικές ουσίες των απορρυπαντικών.

Δείτε το άρθρο για τα απορρυπαντικά με ζεόλιθο για βρέφη

Ο ζεόλιθος αποτρέπει το σχηματισμό αλάτων, τα οποία ευθύνονται για τη καταστροφή του πλυντηρίου και των υφασμάτων και σε αντίθεση µε τις χημικές ουσίες δεν συμβάλλει στο φαινόμενο του ευτροφισμού των θαλασσών.

3. Χρήση του ζεόλιθου στα οικόσιτα ζώα

Καθαρισμός Περιβάλλοντος των ζώων

Ο ζεόλιθος παρέχει την πιο φυσική και οικονομική λύση στη διατήρηση ενός υγιεινού και καθαρού περιβάλλοντος για τα κατοικίδια ζώα και συμβάλλει ταυτόχρονα στη βελτίωση της υγείας τους. Αντικαθιστώντας με ζεόλιθο, σε μορφή χαλικιού (2,5 – 5 χιλιοστών) το υπόστρωμα που χρησιμοποιούμε για το κατοικίδιό μας (άμμο, ροκανίδια ή ακόμα και πάνω στην εφημερίδα) πετυχαίνουμε τη βελτίωση του αέρα και τη μείωση των οσμών από τα ούρα και τις κουτσουλιές των κατοικίδιων. Αυτό επιτυγχάνεται χάρη στη δέσμευση της αέριας αμμωνίας που είναι υπεύθυνη για σοβαρές ζημιές στο αναπνευστικό σύστημα τόσο των ζώων όσο και των ανθρώπων.  Επίσης τοποθετώντας ζεόλιθο σε λεπτή πούδρα στο δάπεδο και σε όλη την επιφάνεια της φωλιάς μειώνεται κατά πολύ η υγρασία. Πασπαλίζοντας με πούδρα το τρίχωμα των ζώων μας και τη φωλιά τους τα κατοικίδια μας απαλλάσσονται και προστατεύονται από οποιοδήποτε παράσιτο. Δεν περιέχει χημικά έτσι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε κατοικίδια μικρής ηλικίας.

Παράλληλα, ο ζεόλιθος επιτρέπει να παραμένουν καθαρά η γούνα και τα πόδια τους ώστε πέρα από τα ζώα να μένει καθαρό και το περιβάλλον στο οποίο ζουν. Κάθε φορά που αλλάζουμε το ζεόλιθο, αφαιρώντας μόνο τις ακαθαρσίες με ένα φτυαράκι καθαρισμού, μπορούμε να τον ξαναχρησιμοποιήσουμε σαν ένα εξαιρετικό λίπασμα στις γλάστρες μας.  Όπως και για τους ανθρώπους, ο ζεόλιθος μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του νερού και για τους μικρούς μας φίλους. Τοποθετούμε στην ποτίστρα μια μικρή ποσότητα ζεόλιθου σε μορφή χαλικιού. Ο ζεόλιθος θα λειτουργήσει ως φίλτρο δεσμεύοντας τοξίνες, βαριά μέταλλα και θα απομακρύνει δυσάρεστες οσμές και βακτήρια βελτιώνοντας την ποιότητα και τη γεύση του νερού.

Πρόσθετη ύλη στην διατροφή των ζώων

Σαν πρόσθετο στοιχείο στην τροφή τους διασφαλίζεται η ευημερία και η καλή υγεία των κατοικίδιων ζώων μας με απόλυτα φυσικό τρόπο. Ο ζεόλιθος δεσμεύει τις τοξίνες, τις αλλεργιογόνες ουσίες των τροφών, τα παθογόνα βακτήρια και τα απομακρύνει μέσω τις πεπτικής οδού, έτσι βελτιώνεται το πεπτικό σύστημα των ζώων, ενισχύεται το ανοσοποιητικό σύστημα τους και αυξάνεται η συνολική αντιμικροβιακή δράση.  Αυξάνει την απορρόφηση βιταμινών και ιχνοστοιχείων στο σώμα τους, ανυψώνοντας έτσι τα επίπεδα της ενέργεια τους, μειώνοντας το στρες και βελτιώνοντας τη διάθεση τους. Επίσης, βοηθάει στην αποκατάσταση του ιστού των οστών μετά από τραυματισμό, έχει θετικές επιπτώσεις στη δομή της τρίχας και συμβάλλει στην επίτευξη λαμπερού τριχώματος.

Συνιστάται 2% ζεόλιθος στο μίγμα της τροφής τους.

Είναι ακίνδυνος, μη διαβρωτικός, μη τοξικός και 100% φυσικός, χωρίς χημικά πρόσθετα και τεχνητά αρώματα. Είναι κατάλληλος για όλα τα είδη κατοικίδιων και όλες τις ηλικίες.

Πρόσφατα νέα και δημοσιεύσεις για την οικιακή χρήση του ζεόλιθου

Ο ρόλος του φυσικού κλινοπτιλόλιθου ζεόλιθου στην αποτοξίνωση
Ζεόλιθος στην Ανθρώπινη Υγεία Οικιακή χρήση του Ζεόλιθου

Ο ρόλος του φυσικού κλινοπτιλόλιθου ζεόλιθου στην αποτοξίνωση

Ο φυσικός κλινοπτιλόλιθος ζεόλιθος, έχει συγκεντρώσει μεγάλο ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια, για τον σημαντικό ρόλο του στην ανθρώπινη αποτοξίνωση. Αυτό συμβαίνει χάρη στις μοναδικές φυσικοχημικές…

Ζεόλιθος, τι είναι, τι κάνει και που χρησιμοποιείται;
Ζεόλιθος στη Γεωργία Ζεόλιθος στην Ανθρώπινη Υγεία Ζεόλιθος στην Κτηνοτροφία Ζεόλιθος στο Περιβάλλον Οικιακή χρήση του Ζεόλιθου

Ζεόλιθος, τι είναι, τι κάνει και που χρησιμοποιείται;

Ο ζεόλιθος, είναι ένα φυσικό, αδρανές, αργιλοπυριτικό πέτρωμα, το οποίο σε γενικές γραμμές, καθαρίζει και διαχειρίζεται το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται. Ο ζεόλιθος, έχει ένα…

Ο ζεόλιθος βελτιώνει τα χαρακτηριστικά μηρυκασμού των αμνών
Ζεόλιθος στην Κτηνοτροφία Οικιακή χρήση του Ζεόλιθου

Ο ζεόλιθος βελτιώνει τα χαρακτηριστικά μηρυκασμού των αμνών

Ο ζεόλιθος ή ο εμποτισμένος με ουρία ζεόλιθος ως παράγοντας βραδείας απελευθέρωσης αμμωνίας (SRU), είναι ικανός στη μείωση της αμμωνίας στο μυρικασμό, του pH, του…