Η ικανότητα του ζεόλιθου να συγκρατεί την υγρασία βοηθάει στη μείωση της χρήσης του νερού στην άρδευση ως και 50%, συμβάλλοντας έτσι στην εξοικονόμηση του νερού, αφού τα ριζικά τριχίδια είναι σε θέση να αντλήσουν το νερό από το εσωτερικό των ζεόλιθων, εξασφαλίζοντας την προστασία των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων.
Η χρήση του ζεόλιθου στο δάπεδο των κτηνοτροφικών μονάδων βοηθά στην απορρόφηση της αμμωνίας μειώνοντας τις επιβλαβείς αναθυμιάσεις ενώ την ίδια στιγμή δρα προληπτικά για όλους τους μολυντικούς και νοσογόνους παράγοντες μειώνοντας την μετάδοση ασθενειών. Το μείγμα ζεόλιθου και κοπριάς από τις κτηνοτροφικές μονάδες μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα εξαιρετικό φυσικό λίπασμα στις καλλιέργειες.
Προσθέτοντας ζεόλιθο στην διατροφή των ζώων μειώνεται η ανάγκη της χρήσης αντιβιοτικών και φαρμάκων αλλά βοηθά και στην πρόληψη δηλητηρίασης από τοξικά βαρέα μέταλλα και ραδιενεργά στοιχεία.
Η προσθήκη του ζεόλιθου σε λίμνες αλλά και σε άλλους υδάτινους όγκους μπορεί να μειώσει το φαινόμενο του ευτροφισμού, προστατεύοντας τη χλωρίδα και την πανίδα από τα γεωργικά λιπάσματα, τα βιομηχανικά απόβλητα και τα ανθρώπινα λύματα. Παράλληλα ο φυσικός ζεόλιθος βελτιώνει την καθαρότητα του νερού, ρυθμίζει το PH του προς το ουδέτερο, εμπλουτίζει το νερό σε οξυγόνο, μειώνει τα βακτηρία, αποτρέπει την εμφάνιση άλγης και παγιδεύει τη δυσοσμία, με αποτέλεσμα να βελτιώνεται η διαβίωση, η ανάπτυξη και ο πολλαπλασιασμός των υδρόβιων οργανισμών.
Παρακάτω μερικές από τις ευεργετικές ιδιότητες του φυσικού ζεόλιθου στο περιβάλλον.