Ζεόλιθος στην κτηνοτροφία | Zeolife.gr

Ο ζεόλιθος μπορεί να προστεθεί στην τροφή των ζώων σε μορφή πούδρας, σε ποσοστό 2 έως 2,5% στο σιτηρέσιό τους. Καθαρίζει το πεπτικό τους σύστημα από τα βαρέα μέταλλα, τις ελεύθερες ρίζες και τις τοξίνες. Χρησιμοποιώντας 100 γραμμάρια ζεόλιθου ανά τετραγωνικό μέτρο στο δάπεδο των στάβλων ή άλλων χώρων με ζώα, μειώνει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις οσμές αφού απορροφά και εξουδετερώνει την αμμωνία και το υδρόθειο.

Ζεόλιθος στην κτηνοτροφία | Zeolife.gr

Στην ευρύτερη περιοχή των Πετρωτών Νέας Ορεστιάδας, όπου ο φυσικός ζεόλιθος βρίσκεται σε αφθονία, πολλοί στάβλοι αλλά και άλλα κτίρια έχουν ως οικοδομική ύλη τον ζεόλιθο. Λόγω της αντιμυκητιακής του ιδιότητας προστατεύει επίσης τους μαστούς των ζώων από ασθένειες, βελτιώνοντας την ποιότητα και αυξάνοντας τη ποσότητα του παραγόμενου γάλακτος. Λόγω της απορρόφησης της αμμωνίας και άλλων βλαβερών ουσιών, η άοσμη κοπριά στη συνέχεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λίπασμα.

Στα κατοικίδια ζώα, καθώς και στα ενυδρεία, η ιδιότητα του ζεόλιθου να δεσμεύει την αμμωνία και τις οσμές, χρησιμοποιείται ως εναλλακτικό του συμβατικού χώματος για τις φυσικές τους ανάγκες.

Πίνακας επίδρασης φυσικού ζεόλιθου στην διατροφή των ζώων

Αγελάδες – Aύξηση γαλακτοπαραγωγής 17%
Πουλερικά – Αύξηση αζώτου στην κοπριά 6%
Πουλερικά – Μείωση απώλειας αμμωνίας 55%
Πουλερικά – Αύξηση βάρους και ωοτοκίας 7%

Η χρήση του φυσικού ζεόλιθου στην κτηνοτροφία μπορεί να αποφέρει τα εξής αποτελέσματα:

  • Προφυλάσσει τα ζώα από τις εντερικές παθήσεις, καταπολεμώντας τις διάρροιες. 
  • Mειώνει την κατανάλωση τροφής.
  • Mειώνει την φαρμακευτική αγωγή των ζώων.
  • Μειώνει τη θνησιμότητα των νέων ζώων και συμβάλει στην ανάπτυξή τους.
  • Δεσμεύει την αμμωνία που παράγεται κατά την πέψη της τροφής, ενώ ταυτόχρονα απελευθερώνει κάλλιο που ρυθμίζει την οξύτητα του στομάχου γεγονός που διευκολύνει την απορρόφηση μετάλλων και θρεπτικών στοιχείων.
  • Δεσμεύει και απομακρύνει μέσω της πεπτικής οδού τις τοξίνες και τις αλλεργιογόνες ουσίες των τροφών.
  • Βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα των ζώων.
  • Συμβάλλει στην αύξηση παραγωγή γάλακτος και στην ποιότητα του κρέατος. Στην γαλακτοπαραγωγή των αγελάδων έχει διαπιστωθεί αύξηση κατά 17%.
  • Βοηθάει στον έλεγχο των οσμών, κυρίως αμμωνίας και υδρόθειου σε χώρους συντήρησης και αποθήκευσης τροφών κτηνοτροφικών μονάδων.
  • Ως μέσο βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης των ζώων στους θαλάμους εκτροφής.
  • Στα πουλερικά παρατηρείται αύξηση της ωοτοκίας τους και 7% αύξηση του βάρους τους.
  • Σε εκτροφή κατσικιών σε ποσοστό 2,5% στο σιτηρέσιο τους είχε σαν αποτέλεσμα την αύξηση του βάρους, γέννησης σε τρίδυμους και τετράδυμους τοκετούς και σημαντική αύξηση περιεκτικότητας λίπους στο γάλα τους.
 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με την οδηγία 70/524/ΕΟΚ (Commission Regulation (EC) No 1810/2005) έχει εγκρίνει επίσημα τη χρήση κλινοπτιλόλιθου ιζηματογενούς προέλευσης ως συνδετική και αντισυσσωματική πρόσθετη ύλη στις ζωοτροφές των πτηνών, των βοοειδών, των χοίρων και του σολομού.

Εκτελεστικός κανονισμός Ευρωπαϊκής Ένωσης έγκρισης κλινοπτιλόλιθου ως πρόσθετο ζωοτροφών  

Πληροφορίες και αγορά: 2311 295520

Η πιο πρόσφατη διάλεξη του καθηγητή Νίκου Λυγερού για τη χρήση του ζεόλιθου στην κτηνοτροφία

Πρόσφατα νέα και δημοσιεύσεις για το ζεόλιθο στην κτηνοτροφία

Ζεόλιθος, τι είναι, τι κάνει και που χρησιμοποιείται;

Ο ζεόλιθος, είναι ένα φυσικό, αδρανές, αργιλοπυριτικό πέτρωμα, το οποίο σε γενικές γραμμές, καθαρίζει και διαχειρίζεται το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται. Ο ζεόλιθος, έχει ένα μοναδικό συνδυασμό ιδιοτήτων, οι οποίες τον καθιστούν ένα ιδιαίτερο υλικό, το οποίο χρησιμοποιείται σε ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως ένα φίλτρο ή ως ένα μοριακό…

Read More

Εναλλακτικές λύσεις στα αντιβιοτικά για τα εκτρεφόμενα ζώα – μελέτη

Λόγω της πλήρους απαγόρευσης της χρήσης αντιβιοτικών στην ΕΕ, υπάρχει επείγουσα ανάγκη να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις για τα αντιβιοτικά που χορηγούνται στην τροφή. Πρέπει να αναπτυχθούν νέες στρατηγικές και εμπορικά προϊόντα για τη βελτίωση της υγείας και της απόδοσης των ζώων, με βάση την ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα. Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι να συνοψίσει τις ευεργετικές επιδράσεις των χρησιμοποιούμενων επί του παρόντος εναλλακτικών λύσεων αντί των αντιβιοτικών στην τροφή, δηλαδή των προβιοτικών, των πρεβιοτικών, των οργανικών οξέων, των φυτογενετικών ενώσεων και των ζεόλιθων άμμου στην υγεία και τις επιδόσεις ανάπτυξης των αγροτικών ζώων (χοίρων, πουλερικών και μηρυκαστικών).

Read More

ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Εγγραφείτε στα νέα μας

και λάβετε αυτόματα στην ηλεκτρονική σας αλληλογραφία όλες τις εξελίξεις για το ζεόλιθο.

Εγγραφή