1 Αστέρι2 Αστέρια3 Αστέρια4 Αστέρια5 Αστέρια (87 ψήφοι, μεσος όρος:4,60 από 5)
Loading...
Ο ζεόλιθος στην ελιά - Ζεόλιθος | Zeolife.gr

Ο ζεόλιθος στην ελιά – Ζεόλιθος | Zeolife.gr

Εδώ και χιλιάδες χρόνια η ελιά και ο καρπός της είναι μια ζωντανή κληρονομιά, που συνδέεται με την ελληνική ιστορία και με πολλούς τομείς της ζωής μας. Από τα αρχαία χρόνια είναι γνωστός ο ρόλος της στην εξέλιξη της οικονομίας και του πολιτισμού μας.

Σήμερα υπάρχουν στην Ελλάδα 150.000.000 περίπου ελαιόδεντρα, λειτουργούν 2.800 ελαιοτριβεία και 500.000 οικογένειες ζουν από την καλλιέργεια της ελιάς. Σε αρκετές περιοχές το ελαιόλαδο αποτελεί το αποκλειστικό εισόδημα των κατοίκων. Το ελληνικό ελαιόλαδο είναι από τα ποιοτικότερα στον κόσμο, αλλά η συνεχής αύξηση των προδιαγραφών ποιότητας δημιουργεί την ανάγκη να βρεθούν περισσότερο φιλικές προς το περιβάλλον και την υγεία, μέθοδοι αντιμετώπισης των ασθενειών και των εντόμων που προσβάλουν τα ελαιόδεντρα.

Γενικές πληροφορίες για τον ζεόλιθο στην ελιά

Ο ζεόλιθος είναι ένα φυσικό προϊόν που δημιουργείται μέσα από φυσικές διαδικασίες εκατομμυρίων ετών, ενώ οι ιδιότητες και εφαρμογές του είναι τόσο σημαντικές που πολλοί τον χαρακτηρίζουν «μαγικό». Ο ζεόλιθος από μόνος του δεν είναι λίπασμα, αλλά είναι ένα καταπληκτικό εδαφοβελτιωτικό ορυκτό το οποίο βοηθά το φυτό να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τα θρεπτικά συστατικά και το νερό που βρίσκονται στο έδαφος.

Αυτό που τον κάνει πολύτιμο είναι ότι ο ζεόλιθος είναι ένα από τα λίγα φυσικά υλικά που είναι αρνητικά φορτισμένα με κρυσταλλική δομή η οποία έχει αμέτρητα κενές θέσεις. Έχει δηλαδή αρνητικό ηλεκτρικό φορτίο και συνεπώς τραβάει τα θετικά φορτισμένα σωματίδια που είναι όλα τα θρεπτικά στοιχεία. Έτσι τα συγκρατεί και τα απελευθερώνει σιγά-σιγά στα φυτά συμβάλλοντας στην ομοιόμορφη θρέψη τους, αποκλείοντας τα θρεπτικά αυτά στοιχεία να παρασυρθούν με το νερό της βροχής ή του ποτίσματος από την περιοχή της ρίζας του φυτού.

Εκτός από ιόντα, ο ζεόλιθος, μπορεί και δεσμεύει εύκολα και μόρια νερού στους πόρους του, έως και 60% του βάρους του. Οι γεωλόγοι λόγω αυτής της ιδιότητας του τον έχουν χαρακτηρίσει και ως ρεζερβουάρ νερού για τα φυτά. Σε ξηρικές καλλιέργειες όπως οι ελιές, ο ζεόλιθος μπορεί να χορηγεί στα φυτά την απαραίτητη υγρασία σε περιόδους ανομβρίας.

Ο Ζεόλιθος στην ελιά εφαρμόζεται με ενσωμάτωση στο έδαφος γύρω από τον κορμό του δέντρου και η ωφέλιμη δράση του είναι μακροχρόνια αφού δεν αποικοδομείται όπως τα άλλα βελτιωτικά εδάφους.

Ο ζεόλιθος στην ελιά - Ζεόλιθος | Zeolife.gr

Ο ζεόλιθος στην ελιά – Ζεόλιθος | Zeolife.gr

Ζεόλιθος στην ελιά με τη μέθοδο της ενσωμάτωσης

Με την εφαρμογή του προσφέρει μια σειρά από πολύτιμες υπηρεσίες, όπως:

● Αυξάνει την ικανότητα απορρόφησης και συγκράτησης των θρεπτικών στοιχείων.
● Μειώνει τις απώλειες θρεπτικών στοιχείων λόγω αεριοποίησης (απώλειες αζώτου με τη μορφή αμμωνίας) ή υδατομεταφοράς (νιτρώδη και νιτρικά).
● Συμβάλλει στη μείωση της ποσότητας των χρησιμοποιούμενων λιπασμάτων κατά 20-25%.
● Σε συνδυασμό με τη λίπανση μπορεί να βοηθήσει στη σταδιακή αποδέσμευση των θρεπτικών στοιχείων.
● Αυξάνει την ικανότητα συγκράτησης νερού, ιδιαίτερα στα αμμώδη εδάφη, το οποίο αποδίδει στα φυτά σταδιακά.
● Αυξάνει το διαθέσιμο φωσφόρο και κάλιο στα δένδρα.
● Προσφέρει μυκητολογική και εντομολογική δράση προστασίας.
● Μειώνει τα σκαμπανεβάσματα της παραγωγής από τη μια χρονιά στην άλλη.
● Μείωση του φαινόμενου της παρενιαυτοφορίας.
● Εξουδετερώνει τα όξινα συστατικά του εδάφους (ουδετεροποιεί το pH).

επίσης:

● Βελτιώνει τη δομή του εδάφους μειώνοντας τη συμπίεση και αυξάνοντας τον αερισμό.
● Βελτιώνει το ριζικό σύστημα.
● Βοηθά στην αύξηση του πληθυσμού των ωφέλιμων μικροοργανισμών του εδάφους που βοηθούν σημαντικά στη σωστή θρέψη των φυτών.
● Περιορίζει δραστικά τους πληθυσμούς των επιβλαβών μικροοργανισμών.
● Καθαρίζει το έδαφος από τοξικά στοιχεία και μέταλλα.
● Απορροφά την περίσσεια αμμωνία που συχνά προκαλεί εγκαύματα στις ρίζες.
● Είναι 100% φυσικό προϊόν που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη βιολογική γεωργία.
● Συνδυάζεται άριστα με τους Ενεργούς Μικροοργανισμούς σε πολλές εφαρμογές, ενδυναμώνοντας τη δράση τους.

Ο ζεόλιθος στην ελιά - Ζεόλιθος | Zeolife.gr

Ο ζεόλιθος στην ελιά – Ζεόλιθος | Zeolife.gr

Ως άμεση συνέπεια όλων των παραπάνω η εφαρμογή του φυσικού ζεόλιθου είναι ένας αποτελεσματικός και οικονομικός για την αύξηση και βελτίωση της παραγωγής των φυτών. Η χρήση του ζεόλιθου παράγει το καλύτερο αποτέλεσμα, την άμεση απόσβεση του κόστους εφαρμογής και τη βελτίωση ποιότητας του καρπού.  Κατ’επέκταση αυξάνει την ποιότητα του ελαιόλαδου, και επιτρέπει επιπλέον μια βιολογική καλλιέργεια. Ως φυσικό προϊόν αποφεύγεται η χρήση πολλών χημικών ουσιών.

Ζεόλιθος στην ελιά ως μέσο λίπανσης

Οι γεωργοκτηνοτρόφοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον ζεόλιθο στη διατροφή των ζώων και στα δάπεδα των στάβλων και θα έχουν μια κοπριά με εξαιρετικές ιδιότητες. Η αμμωνία που φεύγει στην ατμόσφαιρα και επιδρά αρνητικά στην υγεία των ζώων θα δεσμευτεί από τον ζεόλιθο. Δεσμεύεται στους μικροπόρους του υλικού στους οποίους δε μπορούν να εισέλθουν τα νιτροποιητικά βακτήρια και να την οξειδώσουν. Αυτή η κοπριά μεταφερόμενη στα χωράφια θα προσφέρει τις ευεργετικές ιδιότητες της στα ελαιόδεντρα.

Ζεόλιθος στην ελιά και το τελικό προϊόν

Το εξαιρετικό παρθένο ζεόλαδο είναι ένα πρωτοποριακό προϊόν που αποτελεί ελληνική καινοτομία σε παγκόσμιο επίπεδο. Παράγεται αποκλειστικά από ελαιόδεντρα στα οποία εφαρμόστηκε ζεόλιθος τόσο με τη μέθοδο της ενσωμάτωσης όσο και με τη μέθοδο του ψεκασμού. Οι χημικές αναλύσεις αποδεικνύουν επί του πρακτέου την ποιότητα του ζεόλαδου, πράγμα το οποίο εντυπωσιάζει τους ελαιοπαραγωγούς.

Δείτε εδώ ένα βίντεο με αποτελέσματα από τη συνεχόμενη χρήση 2 χρόνων ζεόλιθου σε ελαιόδεντρα.

Δείτε εδώ ένα βίντεο την ανθοφορία και την καρπόδεση βιολογικών ελαιόδεντρων με ενσωμάτωση ζεόλιθου.

Χρυσοβαλάντης Χατζηγεωργίου

Συντάκτης Χρυσοβαλάντης Χατζηγεωργίου

Διαχείριση και επεξεργασία άρθρων και ειδήσεων στον ιστότοπο του Zeolife.gr. Αρχιτέκτονας μηχανικός σε πλήρη ενασχόληση με τον φυσικό ζεόλιθο και τον Ελληνικό αργιλούχο διατομίτη από τον Δεκέμβριο του 2013. Αναζητήστε συμβουλές του και πληροφορίες στο τηλέφωνο 2311-295520.

Περισσότερες δημοσιεύσεις από Χρυσοβαλάντης Χατζηγεωργίου

Συμμετοχή στη συζήτηση 4 Σχόλια

 • Όλοι εμείς οι νέοι που παίρνουμε αυτές τις πληροφορίες από το διαδίκτυο πρέπει να τις μεταφέρουμε στους αγρότες που δεν έχουν αυτήν την δυνατότητα.!!!

 • Ο/Η Παναγιωτης λέει:

  Καλησπέρα σας, δεν είμαι επαγγελματίας αγρότης και γνωρίζω λίγα πράγματα για τις ελιές. Έχω φυτέψει πάνω από 10 χρόνια 10 ελιές των οποίων η διάμετρος του κορμού δεν ξεπερνάει τους 10 πόντους και 5 χρονιάρικιες που φύτεψα πριν 2 μήνες. Πόσο ζεόλιθο πρέπει να ρίξω στο χώμα και σε τι μέγεθος και πότε πρέπει να ψεκάσω με πούδρα;

  • Ο/Η Zeolife.gr λέει:

   Καλημέρα σας,

   η ποσότητα του ζεόλιθου που χρειαζόμαστε για ενσωμάτωση στο έδαφος γύρω από κάθε δέντρο είναι 8 κιλά για 3 συνεχόμενα χρόνια. Η διάμετρος του κορμού δεν παίζει ρόλο αφού μας ενδιαφέρει περισσότερο η ηλικία του δέντρου. Η κοκκομετρία που χρησιμοποιούμε για τα ελαιόδεντρα είναι η 2,5 έως 5 χιλιοστά.

   Για τον ψεκασμό της ελιάς χρησιμοποιείτε την κοκκομετρία έως 0,063 χιλιοστά, σε αναλογία 1,5% σε σχέση με το νερό και συνεχόμενη ανάδευση. Φροντίζετε να ψεκάσετε κάθε δέντρο τουλάχιστον 5 λίτρα νερό. Η συχνότητα εφαρμογής έχει ως εξής: Πριν την ανθοφορία, μικρό καρπό, μεγάλο καρπό και μετά τη συγκομιδή.

 • Ο/Η Κωνσταντίνος λέει:

  Καλημέρα, οι ελιές μου ειναι μεγάλες σε ηλικία ίσως και πάνω απο 60 χρονών. Πώς μπορώ να τις βοηθήσω με τον ζεόλιθο ?

Ερωτήσεις & απαντήσεις για το άρθρο ή το προϊόν

Call Now Button