Νέες προοπτικές για την εκμετάλλευση του ζεόλιθου | Zeolife.gr
Νέες προοπτικές για την εκμετάλλευση του ζεόλιθου | Zeolife.gr

Νέες προοπτικές για την εκμετάλλευση του ζεόλιθου.

Ανοίγει η έκδοση της πρώτης άδειας ερευνών στα Πετρωτά Έβρου – Στοίχημα η εδώ μεταποίησή του, για εξασφάλιση προστιθέμενης αξίας .

Ημερομηνία-«σταθμός» για το μέλλον της πολυθρύλητης αξιοποίησης των αποθεμάτων ζεόλιθου, που υπάρχουν στη Θράκη, θεωρείται πια η 1η Ιουλίου 2014. Πρόκειται για την ημερομηνία υπογραφής της πρώτης άδειας ερευνών για ζεόλιθο από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, που αφορά σε έκταση στην περιοχή Πετρωτά Έβρου. Μέχρι σήμερα η αξιοποίηση του πολύτιμου αυτού ορυκτού «σκόνταφτε» στην έλλειψη πολιτικής βούλησης εκ μέρους των εκάστοτε κυβερνήσεων και είχε ως αποτέλεσμα η χώρα μας να κάνει αθρόες εισαγωγές προϊόντων ζεόλιθου, κυρίως από τις γείτονες χώρες Βουλγαρία και Τουρκία.

Τα αποθέματα ζεόλιθου στη Θράκη υπολογίζονται σε 80 εκατομμύρια τόνους, την ώρα που η ετήσια κατανάλωση παγκοσμίως δεν ξεπερνάει τα 4 εκατομμύρια

Πλέον φαίνεται πως ανοίγει μια νέα σελίδα για την υπόθεση ζεόλιθος στη χώρα μας. Την αισιοδοξία του μετά από τις τελευταίες εξελίξεις εξέφρασε ο καθηγητής και στρατηγικός σύμβουλος, κ. Νίκος Λυγερός, κατά την επίσκεψή του τη Δευτέρα στην Κομοτηνή, ως προσκεκλημένος της Περιφέρειας ΑΜ-Θ και του δήμου Κομοτηνής. Ο κ. Λυγερός εκτίμησε ότι ανάλογη έκβαση θα υπάρξει και στην Κίρκη του γειτονικού Έβρου, όπου ο δήμος Αλεξανδρούπολης επιδιώκει να πάρει άδεια ερευνών και εκμετάλλευσης. Με τα καινούργια δεδομένα, η προοπτική της αξιοποίησης του ζεόλιθου για την ανάπτυξη του τόπου και τη δημιουργία θέσεων εργασίας διαφαίνεται πιο ορατή από ποτέ. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αποθέματα στην περιοχή της Θράκης υπολογίζονται σε 80 εκατομμύρια τόνους, την ώρα που η ετήσια κατανάλωση σε παγκόσμιο επίπεδο δεν ξεπερνάει τα 4 εκατομμύρια.

Στο εμπόριο τα 63 γραμμάρια ζεόλιθου κοστίζουν επεξεργασμένα 24 ευρώ, ενώ χωρίς επεξεργασία το κόστος του ενός τόνου ανέρχεται σε μόλις 300 ευρώ

Νέες προοπτικές για την εκμετάλλευση του ζεόλιθου | Zeolife.gr
Νέες προοπτικές για την εκμετάλλευση του ζεόλιθου | Zeolife.gr

Το κρίσιμο, βέβαια, μετά από την επίτευξη της εξόρυξης αυτών των ποσοτήτων είναι η εδώ μεταποίησή τους, για να αποκτήσει το προϊόν προστιθέμενη αξία. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα στο εμπόριο τα 63 γραμμάρια ζεόλιθου κοστίζουν επεξεργασμένα 24 ευρώ, ενώ χωρίς επεξεργασίας το κόστος του ενός τόνου ανέρχεται σε μόλις 300 ευρώ. Καθίσταται, λοιπόν, απαραίτητο να υπάρξει προετοιμασία από τις τοπικές αρχές και τους παραγωγικούς φορείς, ώστε της εξόρυξης των αποθεμάτων εκλεκτής ποιότητας ζεόλιθου, που έχουμε στη Θράκη, να ακολουθήσει η μέγιστη δυνατή αξιοποίησή τους. «Έσπασε το εμπόδιο της πολιτικής βούλησης», παρατήρησε αρχικά ο κ. Λυγερός, «και αυτό που έχει σημασία είναι ότι τώρα έχουμε σχεδόν ένα προηγούμενο, με αποτέλεσμα να μπορούν και άλλοι να κοιτάξουν και να βρουν περιοχές αξιοποιήσιμες, γιατί πάνω-κάτω έχουμε γύρω στα 10 κοιτάσματα». «Αυτό που μας ενδιαφέρει σαν Θράκη είναι και το θέμα της μεταποίησης», έσπευσε να υπογραμμίσει, «δηλαδή να υπάρχει μια κάθετη ανάπτυξη κι όχι να πουλάμε πέτρες, αλλά να πουλάμε ένα προϊόν τελειωμένο, το οποίο μπορεί να είναι ενσωματωμένο σε άλλα προϊόντα, και να μας δίνει μια αυξημένη προστιθέμενη αξία».

Συντάκτης:Θωμάς Σταμούλης

e-mail: paratiritis.stamoulis@gmail.com

http://paratiritis-news.gr

Παρόμοια άρθρα