Με τη Μαφία να έχει βάλει και στο λάδι το χέρι της η αποκάλυψη ότι το περισσότερο παρθένο λάδι ελιάς που εξάγεται από την Ιταλία είναι «μαϊμού» έχει σοκάρει τους καταναλωτές σε όλο τον κόσμο

Η γνωστή εκπομπή του αμερικάνικου δικτύου CBS «60 Μinutes» σε μία έρευνα που έκανε στην Ιταλία, αποκάλυψε ότι το μεγαλύτερο μέρος του παρθένου ιταλικού ελαιόλαδου που εξάγεται (κυρίως στις ΗΠΑ) δεν είναι παρά φθηνό λάδι χωρίς τις ιδιαίτερες προδιαγραφές που υπόσχονται οι παραγωγοί του.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που έκανε η εκπομπή η Ιταλική αστυνομία κατέσχεσε πάνω από 7.000 «παρθένου» ελαιολάδου μόνο τον περασμένο μήνα. Το μεγαλύτερο μέρος από αυτή την ποσότητα είχε ως τελικό προορισμό την αγορά της Αμερικής, κάτι που δημιουργεί σοβαρές υπόνοιες ότι το λάδι που εξάγεται από την Ιταλία είναι πολύ χαμηλής ποιότητας.

Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι θεωρητικά η καλύτερη και πιο αγνή ποιότητα λαδιού που μπορεί να παραχθεί. Για να πάρει κανείς την πολυπόθητη ένδειξη και να την χρησιμοποιεί στην αγορά, πρέπει να πιστοποιήσει ότι το λάδι του παράγεται χωρίς διαλύτες και σε ελεγχόμενο κλίμα ώστε να μην επηρρεάζεται από μεγάλες μεταπτώσεις στην θερμοκρασία.

Η συνήθης πάντως μέθοδος νόθευσης αυτού του λαδιού γίνεται με ανάμιξη με ηλιέλαιο ή άλλου είδους φυτικά έλαια τα οποία δεν έχουν ισχυρή γεύση και δεν αλλοιώνουν σε μεγάλο βαθμό την εικόνα του ελαιόλαδου.

Η ιταλική αστυνομία υπολογίζει ότι η κομπίνα με το ψεύτικο παρθένο ελαιόλαδο μπορεί να φθάνει και τα 16 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Οι Ιταλοί έχουν πάρει ιδιαίτερα σοβαρά την ποιότητα των εξαγώμενων προϊόντων τους, έχοντας μάλιστα δημιουργήσει ένα ειδικό τμήμα στην αστυνομία που ασχολείται με τον έλεγχο όλων όσων εξάγονται στο εξωτερικό.

Από την υπόθεση δεν θα μπορούσε να λείπει και η Μαφία, στον έλεγχο της οποίας ανήκει μεγάλο μέρος από αυτή την κομπίνα. Μάλιστα όσοι γνωρίζουν καλά τα πράγματα στην Ιταλία, υποστηρίζουν ότι το κέρδος μπορει να είναι μεγαλύτερο από το εμπόριο ναρκωτικών, και χωρίς τον μεγάλο κίνδυνο που έχουν τα τελευταία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το αμερικάνικο ρεπορτάζ, χρειάζονται περίπου 13 ευρώ για την παραγωγή ενός λίτρου υψηλής ποιότητας παρθένου ελαιόλαδου, την ίδια στιγμή που το σκάρτο λάδι που πωλείται στην αγορά μπορεί να παραχθεί με κόστος κάτω από τα δύο ευρώ το λίτρο.

Η Μαφία πάντως ελέγχει ένα μεγάλο μέρος της αγροτικής παραγωγής της Ιταλίας, ιδίως στο Νότο, αφού μόνο μέσω της δικής της «οργάνωσης» περνούν οι εργάτες που θα χρησιμοποιηθούν στα χωράφια (συνήθως μετανάστες) ενώ υποχρεώνει τους αγρότες να χρησιμοποιούν τις δικές της εγκαταστάσεις για την παραγωγή και τυποποίηση των προϊόντων τους.

Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, το λάδι-μαϊμού δεν αποτελεί μόνο ένα νομικό και ηθικό πρόβλημα της αγοράς. Αλλά συνιστά και μία υγιειονομική βόμβα για τους καταναλωτές, καθώς ουδείς γνωρίζει τι είδους προσμίξεις χρησιμοποιούνται για να δημιουργηθεί το τελικό προϊόν.

Τα προβλήματα στην υγεία μπορούν να είναι μακροπρόθεσμα αλλά και σε μερικές περιπτώσεις άμεσα, όπως για παράδειγμα το ότι μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρά επεισόδια αλεργίας όσους έχουν πρόβλημα με κάποιους σπόρους από τους οποίους έχει παραχθεί λάδι που έχει χρησιμοποιηθεί ως προϊόν ανάμιξης στο… παρθένο ελαιόλαδο.

πηγή: Πρώτο Θέμα

Παρόμοια άρθρα