Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, ο πολιτιστικός σύλλογος Άβαντα Αλεξανδρούπολης, διοργανώνει, την καθιερωμένη πλέον, Γιορτή Ζεο-Παραδοσιακών φυτών Άβαντα. Η γιορτή θεωρείται η πιο σημαντική πράξη στην περιοχή, στο πλαίσιο διάδοσης και διάσωσης παραδοσιακών σπόρων με βιολογική καλλιέργεια και με ταυτόχρονη χρήση του φυσικού ζεόλιθου. 

Ο πολιτιστικός σύλλογος του Άβαντα, είναι τα τελευταία 3 χρόνια, ένας από τους πιο δραστήριους συλλόγους στην Ελλάδα, με αξιοθαύμαστο, εθελοντικό έργο, σε πολλά επίπεδα ανάπτυξης της περιοχής του χωριού, πάντα στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης και με σεβασμό προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο.

3η Γιορτή Ζεο-Παραδοσιακών φυτών Άβαντα Αλεξανδρούπολης
3η Γιορτή Ζεο-Παραδοσιακών φυτών Άβαντα Αλεξανδρούπολης

Η χρήση του φυσικού ζεόλιθου στην διάσωση και διατήρηση των τοπικών ποικιλιών είναι εξίσου σημαντική. Ο φυσικός ζεόλιθος διαχειρίζεται τα θρεπτικά συστατικά και το νερό στο έδαφος και έτσι βοηθάει το φυτό να αναπτυχθεί με καλύτερους ρυθμούς. Έτσι η καλλιέργεια αποκτά υγεία και ευημερία και παράγει νοστιμότερους και καθαρούς καρπούς, όπως οι καρποί των προγόνων μας. 

3η Γιορτή Ζεο-Παραδοσιακών φυτών Άβαντα Αλεξανδρούπολης
3η Γιορτή Ζεο-Παραδοσιακών φυτών Άβαντα Αλεξανδρούπολης

Φέτος, θα διανεμηθούν περίπου 4500 φυτά από παραδοσιακές τοπικές ποικιλίες τομάτας, πιπεριάς και μελιτζάνας. 

Η γιορτή θα πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο, 11 Μαΐου, στις 6 το απόγευμα, στην πλατεία του χωριού. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Ταυτόχρονα, θα υπάρξουν ομιλίες από διακεκριμένους ομιλητές και παρουσίαση τοπικών προϊόντων. 

Η εκδήλωση στηρίζεται από τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του δημοτικού σχολείου και του νηπιαγωγείου του οικισμού Άβαντα και την Δήμο Αλεξανδρούπολης. 

Για τις δράσεις του πολιτιστικού συλλόγου μπορείτε να δείτε σε αυτόν τον σύνδεσμο σε νέο παράθυρο, στην σελίδα του συλλόγου στο Facebook.

Για την χρήση του ζεόλιθου σε παραδοσιακές ποικιλίες μπορείτε να δείτε περισσότερα στον ιστότοπό μας σε αυτόν τον σύνδεσμο. 

Δείτε παρακάτω φωτογραφίες από την προετοιμασία των φυτών από τους εθελοντές του συλλόγου.

Παρόμοια άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *