Στις μέρες μας, υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία για τη δημόσια υγεία σχετικά με τις συνέπειες της μακρόχρονης και αυξημένης χρήσης αντιβιοτικών στην κτηνοτροφία. Η χρήση αντιβιοτικών στις ζωοτροφές ως βελτιωτικών της ανάπτυξης έχει απαγορευτεί πλήρως από την Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2006, με βάση τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις τους στην υγεία των ανθρώπων και των ζώων. Η κατάργηση των αυξητικών παραγόντων έχει οδηγήσει σε προβλήματα απόδοσης των ζώων και σε αύξηση της συχνότητας εμφάνισης ορισμένων ασθενειών των ζώων. Συνεπώς, υπάρχει επείγουσα ανάγκη να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις για τα αντιβιοτικά, ιδίως στην ΕΕ. Λόγω της ανησυχίας των σύγχρονων καταναλωτών για την πιθανή ανάπτυξη βακτηρίων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά, καθώς και ταυτόχρονα της ανάγκης αποτροπής των οικονομικών απωλειών των κτηνοτρόφων, έχουν αναπτυχθεί εναλλακτικές λύσεις στα αντιβιοτικά για την πρόληψη των προβλημάτων υγείας και τη βελτίωση των επιδόσεων ανάπτυξης των εκτρεφόμενων ζώων. Λόγω της πλήρους απαγόρευσης της χρήσης αντιβιοτικών στην ΕΕ, υπάρχει επείγουσα ανάγκη να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις για τα αντιβιοτικά που χορηγούνται στην τροφή. Πρέπει να αναπτυχθούν νέες στρατηγικές και εμπορικά προϊόντα για τη βελτίωση της υγείας και της απόδοσης των ζώων, με βάση την ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα. Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι να συνοψίσει τις ευεργετικές επιδράσεις των χρησιμοποιούμενων επί του παρόντος εναλλακτικών λύσεων αντί των αντιβιοτικών στην τροφή, δηλαδή των προβιοτικών, των πρεβιοτικών, των οργανικών οξέων, των φυτογενετικών ενώσεων και των ζεόλιθων άμμου στην υγεία και τις επιδόσεις ανάπτυξης των αγροτικών ζώων (χοίρων, πουλερικών και μηρυκαστικών).

Source: Academia.edu

Παρόμοια άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *