Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διάλεξη από τον καθηγητή Γεωστρατηγικής και στρατηγικό σύμβουλο κ. Νίκο Λυγερό με τίτλο «Τα κεράσια του ζεόλιθου» είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όσοι βρέθηκαν στη Ράχη Πιερίας το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014. Θέμα της διάλεξης, η οποία διοργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ράχης «Τα Πάτρια» σε συνεργασία με το Δήμο Κατερίνης, ήταν οι ευεργετικές ιδιότητες του ζεόλιθου στην καλλιέργεια των κερασιών, αλλά και σε άλλες εκφάνσεις της αγροτικής οικονομίας και παραγωγής.

Οι ευεργετικές εφαρμογές του ζεόλιθου στην αγροτική παραγωγή - Νίκος Λυγερός
Οι ευεργετικές εφαρμογές του ζεόλιθου στην αγροτική παραγωγή – Νίκος Λυγερός

Ο ζεόλιθος είναι ένα ορυκτό, το οποίο υπάρχει σε μεγάλα και ποιοτικά αποθέματα κυρίως στην περιοχή της Θράκης, το οποίο ωστόσο δεν εξορύσσεται. Τα συγκεκριμένα αποθέματα μπορούν να καλύψουν την παγκόσμια παραγωγή για 20 περίπου χρόνια, όπως επισήμανε ο κ. Λυγερός.
Επρόκειτο για μια πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία, ανέφερε μιλώντας στο Ο.Β. ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου κ. Δημήτριος Ντούρος. «Μεταξύ άλλων ο κ. Λυγερός υπογράμμισε ότι ο ζεόλιθος μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη γεωργία, την κτηνοτροφία και τον ίδιο τον άνθρωπο και σε προϊόντα που χρησιμοποιεί, όπως είναι τα απορρυπαντικά ή οι οδοντόκρεμες. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και από τους δήμους για τον καθαρισμό της λυματολάσπης των βιολογικών καθαρισμών».

Οι ευεργετικές εφαρμογές του ζεόλιθου στην αγροτική παραγωγή - Νίκος Λυγερός
Οι ευεργετικές εφαρμογές του ζεόλιθου στην αγροτική παραγωγή – Νίκος Λυγερός

Όσον αφορά πιο συγκεκριμένα την καλλιέργεια των κερασιών, ο ζεόλιθος μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο έδαφος ως απολυμαντικό, αλλά και για την εξισορρόπηση του ph και της σύστασής του. «Μπορεί επίσης να απορροφά το επιπλέον νερό και να το επιστρέφει ελεγχόμενα στο δέντρο. Γενικά, ο ζεόλιθος έχει ένα ευρύ φάσμα ευεργετικών δράσεων» εξήγησε ο κ. Ντούρος.

Αμέσως μετά το τέλος της διάλεξης ακολούθησε υποβολή ερωτημάτων από τους παρευρισκόμενους, τα οποία απάντησε με προθυμία ο κ. Λυγερός δίνοντας διευκρινήσεις σχετικά με το ζεόλιθο και τη χρήση του. Επιπλέον, την Κυριακή 5 Ιανουαρίου ο κ. Λυγερός επισκέφθηκε μαζί με μέλη του Συλλόγου τις κερασοκαλλιέργειες και τις λιμνοδεξαμενές συγκέντρωσης υδάτων και το συσκευαστήριο κερασιών.

Οι ευεργετικές εφαρμογές του ζεόλιθου στην αγροτική παραγωγή - Νίκος Λυγερός
Οι ευεργετικές εφαρμογές του ζεόλιθου στην αγροτική παραγωγή – Νίκος Λυγερός

Τη διάλεξη παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο βουλευτής κ. Γιώργος Κωνσταντόπουλος, ο δήμαρχος Κατερίνης κ. Σάββας Χιονίδης, ο πολιτευτής της Ν.Δ. κ. Ξενοφώντας Μπαραλιάκος, καθώς και πλήθος γεωπόνων και κερασοπαραγωγών της ευρύτερης περιοχής, αλλά και γειτονικές πόλεις, όπως η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα και η Κοζάνη.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Νίκος Λυγερός συμμετείχε και στο πρόγραμμα των «26ων Πατρίων», που πραγματοποιήθηκαν τον προηγούμενο Οκτώβριο, ενώ, όπως υπογράμμισε ο κ. Ντούρος, η πρόσκληση προς τον καθηγητή παραμένει ανοιχτή και για περαιτέρω συνεργασία.

Πηγή: www.katerininet.com

Διαβάστε εδώ για τον ζεόλιθο στα κεράσια

Παρόμοια άρθρα