Σε αυτό το video, βρεθήκαμε στο Θούριο Νέας Ορεστιάδας, όπου ο κύριος Δημήτρης, φύτευσε νέες κερασιές με προσθήκη ζεόλιθου στο λάκκο.
Τρόπος φύτευσης νέων κερασιών με ζεόλιθο
- Προσθέτουμε τον ζεόλιθο μέσα στο χώμα μας, στην προκειμένη περίπτωση στην τύρφη.
- Τοποθετούμε μια στρώση του μίγματος στο κάτω μέρος του λάκκου.
- Τοποθετούμε το δέντρο μέσα στο λάκκο.
- Σκεπάζουμε το ριζικό σύστημα με το μίγμα μας και το χώμα του χωραφιού.
Χρησιμοποιήθηκε κοκκομετρία 2,5 έως 5 χιλιοστών καθώς το έδαφος του χωραφιού είναι μέσο προς βαρύ. Η αναλογία του σε σχέση με το χώμα είναι 10% κατά βάρος.
Η περυσινή φύτευση χωρίς ζεόλιθο απέτυχε και έτσι μετά από τη συμβουλή του υπεύθυνου γεωπόνου, προστέθηκε ζεόλιθος και τύρφη στο λάκκο.
Ποιός είναι ο σκοπός της ενσωμάτωσης ζεόλιθου, στην φύτευση νέων δέντρων;
Σκοπός της ενσωμάτωσης, είναι η διαχείριση του νερού και των θρεπτικών συστατικών στην περιοχή, όπου αναπτύσσεται το μεγαλύτερο μέρος των ριζών του δέντρου, το οποίο τα απορροφά.
Αυτή η περιοχή, θεωρητικά, αναπτύσσεται μέχρι την κόμη του δέντρου, όταν αυτό ενηλικιωθεί. Άρα, η ενσωμάτωση του ζεόλιθου, θα πρέπει να συνεχιστεί μέχρι τα 15 κιλά ανά δέντρο. Αυτό μπορεί να γίνει προσθέτοντας κάθε χρόνο 5 κιλά, για 3 συνεχόμενα χρόνια. Η ποσότητα που έχουμε ήδη βάλει στο ριζικό σύστημα κατά την φύτευση δεν συνυπολογίζεται στα 15 κιλά.
Ταυτόχρονα με την ενσωμάτωση του ζεόλιθου μπορεί να ενσωματωθεί και οποιοδήποτε λίπασμα έχει κριθεί απαραίτητο από τον υπεύθυνο γεωπόνο. Καλό είναι επίσης, να αποφεύγεται η αλόγιστη χρήση λιπασμάτων και να προηγείται πάντα εδαφολογική ανάλυση από πιστοποιημένο εργαστήριο.
Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι η ενσωμάτωση ζεόλιθου κοντά στο δέντρο και στο επιφανειακό ριζικό σύστημα μπορεί να βοηθήσει σε πολλά επίπεδα. Ένα σημαντικό από αυτά, είναι η αποτροπή μυκήτων. Λόγω της δυνατότητας του ζεόλιθου να απορροφά γρήγορα το νερό, μπορεί να αποτρέπει την δημιουργία τους.
Σημαντική είναι και η αλλαγή της κοκκομετρικής σύστασης του εδάφους με την προσθήκη ζεόλιθου. Εάν σε ένα χωράφι που είναι ελαφρύ προσθέσουμε ζεόλιθο μικρής κοκκομετρίας, το βοηθούμε να κρατήσει περισσότερα θρεπτικά στοιχεία και νερό.
Αντίθετα σε ένα βαρύ έδαφος, θα προσθέσουμε ζεόλιθο μεγαλύτερης κοκκομετρίας ώστε να το βοηθήσουμε να γίνει πιο ελαφρύ, να οξυγονώνεται καλύτερα και να αποτρέπει τη δημιουργία μυκητών.
Εξίσου σημαντική είναι και η εξισορρόπηση του pH ή αλλιώς της ενεργής οξύτητας ενός χωραφιού το οποίο έχει εμπλουτιστεί με ζεόλιθο. Πολλές φορές στα χωράφια κυριαρχεί όξινο ή αλκαλικό περιβάλλον τα οποία μπορούν να εμποδίσουν την απορρόφηση λιπασμάτων και νερού από την καλλιέργεια. Ο ζεόλιθος πάντα προσπαθεί να εξισορροπήσει το περιβάλλον αυτό και να το μετατρέψει σε ουδέτερο.
Διαβάστε σε αυτό το άρθρο πως γίνεται η ενσωμάτωση του ζεόλιθου σε υπάρχοντα δέντρα.
Κάποια δέντρα ξαναφυτεύτηκαν και κάποια αντικαταστάθηκαν με νέα δέντρα. Η ποικιλία που χρησιμοποιήθηκε είναι η Black Star.