Πρόσφατα, πραγματοποιήθηκαν οι χημικές αναλύσεις από αγουρέλαιο παραγωγής του 2019, οι οποίες αποδεικνύουν ότι η ολοκληρωμένη χρήση του ζεόλιθου στην ελιά, μπορεί να αποδώσει ένα εξαιρετικό ελαιόλαδο ανώτατης ποιότητας.

Το ελαιόλαδο αυτό, έχει όλες τις προϋποθέσεις ώστε, να μπορεί μετά από τις απαιτούμενες διαδικασίες τυποποίησης και πιστοποίησης από την ισχύουσα νομοθεσία, να χρησιμοποιήσει τον “Ισχυρισμό υγείας”.

Οι αναλύσεις διεξάχθηκαν από το εργαστήριο χημικών αναλύσεων της Σύγχρονης Αναλυτικής, στον Τρίλοφο Θεσσαλονίκης. Το εργαστήριο είναι διαπιστευμένο κατά το ISO 17025 από το Εθνικό Συμβούλιο Διαπίστευσης (Ε.ΣΥ.Δ.), συμμετέχει σε δραστηριότητες επιστημονικής έρευνας καθώς και σε διεργαστηριακές δοκιμές ελέγχου ικανότητας.

Τα ελαιόδεντρα είναι Κορωνέικης ποικιλίας και βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή των Γαργαλιάνων, στο νομό Μεσσηνίας.

Κατά την παραγωγή, έχει χρησιμοποιηθεί μόνο βιολογικό εγκεκριμένο λίπασμα και ενσωμάτωση 8 κιλών ζεόλιθου για 3 συνεχόμενα έτη. Συνολικά έχει χρησιμοποιηθεί 24 κιλά ζεόλιθος κοκκομετρίας 2,5 έως 5 χιλιοστών, ανά δέντρο.

Τι είναι ο “Ισχυρισμός Υγείας” του ελαιόλαδου;

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 432/2012 (L 136/25.05.2012), ένα ελαιόλαδο μπορεί να φέρει τον “Ισχυρισμός Υγείας”, εάν έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιοφαινόλες ή πολυφαινόλες. Η συγκέντρωση των πολυφαινολών σε ένα κιλό ελαιολάδου θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 250mg. Σε αυτήν την περίπτωση, από τον Δεκέμβριο του 2012 και μετά, επιτρέπεται η αναγραφή στις συσκευασίες των ελαιολάδων ο ακόλουθος ισχυρισμός υγείας:

«Οι πολυφαινόλες του ελαιόλαδου συμβάλλουν στην προστασία των λιπιδίων του αίματος από το οξειδωτικό στρες στα πλαίσια μιας ποικίλης και ισορροπημένης διατροφής».  

Έχει αποδειχθεί ότι, η ημερήσια κατανάλωση 20g Ελαιολάδου με Ισχυρισμό Υγείας, παρέχει τουλάχιστον 5mg υδροτυροσόλης και παραγώγων, που συμβάλλουν στην προστασία των λιπιδίων του αίματος από το οξειδωτικό στρες.

Συγκεκριμένα, το σύμπλεγμα ελαιασίνης, ελαιοκανθάλης και παραγώγων που περιέχονται με την παραπάνω συγκέντρωση, έχει προστατευτικές ιδιότητες για την ανθρώπινη υγεία, επιδρά θετικά στην πρόληψη καρδιακών επεισοδίων, συμβάλλει στην αντιμετώπιση των φλεγμονών, ενώ πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι θωρακίζει ενάντια στη νόσο του Αλτσχάϊμερ.

Ιδανικά, ένα ελαιόλαδο με “Ισχυρισμό Υγείας” προτείνεται να καταναλωθεί ως συμπλήρωμα διατροφής.

Κατηγορία ελαιολάδου Ultra Premium

Το Ultra Premium (UP) είναι μια κατηγορία ελαιολάδου με την οποία χαρακτηρίζεται το υψηλότερης ποιότητας ελαιόλαδο στον κόσμο. Το πρότυπο UP δημιουργήθηκε από την Veronica Foods, σαν λύση στην αυξανόμενη ανάγκη διαχωρισμού του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου υψηλής ποιότητας.

Παρατηρούμε ότι σύμφωνα με την χημική ανάλυση, το συγκεκριμένο ελαιόλαδο, ως προς τις τιμές που έχουν ελεγχθεί, θα μπορούσε να κατηγοριοποιηθεί και σε αυτήν την κλίμακα.

Πίνακας Αναλύσεων (οι καλύτερες τιμές χαρακτηρίζονται με έντονο μαύρο)

Δείκτες / κατηγορίεςΑγνό Παρθένο ΕλαιόλαδοUltra Premium (UP)Χημική ανάλυση 31/1/2020
Οξύτητα (%) ΜΑΧ0,80,30,21
Κ270 ΜΑΧ0,220,200,129
Κ232 ΜΑΧ2,52,01,602
Υπεροξείδια (meq O2/Kg) ΜΑΧ20,09,08,23
ΔΚ ΜΑΧ0,010,01-0,005
Βιοφαινόλες ως τυροσόλη ΜΙΝ130261
DAG ΜΙΝ90Δεν έχει πραγματοποιηθεί
PPP ΜΑΧ5Δεν έχει πραγματοποιηθεί
Ελαϊκό οξύ MIN55 έως 8365Δεν έχει πραγματοποιηθεί

Επεξήγηση δεικτών αναλύσεων

Οξύτητα

Είναι το βασικότερο κριτήριο ποιοτικής αξιολόγησης του ελαιολάδου και είναι αυτή που καθορίζει την εμπορική του αξία.  Εκφράζεται σε γραμμάρια ελεύθερου ελαϊκού οξέος ανά 100 γραμμάρια λιπαρής ύλης. Συνεπώς όταν σε μία ετικέτα αναγράφεται οξύτητα 0,5% (ή 5 γραμμές κατά τον παραγωγό ) σημαίνει ότι στα 100 γραμμάρια ελαιολάδου, περιέχονται 0,5 γραμμάρια ελεύθερων λιπαρών οξέων.

Κ270

Αποτελεί δείκτη προχωρημένου σταδίου οξείδωσης (τάγγισης) ή ραφιναρίσματος. Με δεδομένο ότι τα ραφινέ ελαιόλαδα έχουν υψηλό Κ270, η παράμετρος αυτή μας δίνει πληροφορία για τυχόν νοθεία στο ελαιόλαδο. Επιπλέον υψηλό δείκτη παρουσιάζουν τόσο τα παλαιά ελαιόλαδα όσο και τα μίγματα παλαιών ελαιολάδων.

Κ232

Αποτελεί δείκτη αρχικού ή ενδιάμεσου σταδίου οξείδωσης. Όταν ο δείκτης είναι υψηλός σημαίνει αργός ή παλαιωμένος τρόπος παραγωγής  καθώς και αποθήκευση του εν λόγω ελαιολάδου για μεγάλο χρονικό διάστημα.

ΔΚ

Ορίζεται ως μαθηματική σχέση υπολογισμού συντελεστών απορρόφησης υπεριώδους ακτινοβολίας. Για την ακρίβεια ο προσδιορισμός της απορρόφησης του ελαιολάδου στο υπεριώδες φάσμα χρησιμοποιείται για τον έλεγχο της ποιοτικής του κατάστασης, της γνησιότητας του (έλεγχος νοθείας του ελαιολάδου με ραφιναρισμένα ελαιόλαδα ή σπορέλαια) και για τον προσδιορισμό της οξειδωτικής του αλλοίωσης.

Υπεροξείδια

Πρόκειται για χημικές ενώσεις που δημιουργούνται κυρίως από την αντίδραση του οξυγόνου με το ελαιόλαδο. Μεγάλος δείκτης υπεροξειδίων σημαίνει οξειδωτικές αλλοιώσεις άρα μικρή αντοχή του ελαιολάδου στο χρόνο

Διαβάστε εδώ περισσότερα για τον ζεόλιθο στην ελιά

Χημική ανάλυση

Παρόμοια άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *