Την προηγούμενη εβδομάδα, η ομάδα μας, επισκέφτηκε το λατομείο της εταιρίας ΑΥΓΗ ΕΠΕ, όπου ξεκίνησε η εξόρυξη του Ελληνικού ζεόλιθου Θράκης.

Η εταιρία ΑΥΓΗ, έλαβε το πράσινο φως για την διαδικασία της εξόρυξης από την διεύθυνση περιβάλλοντος και χωρικού σχεδιασμού της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στις 17 Δεκεμβρίου του 2019, με την έγκριση της τεχνικής μελέτης του λατομείου.

Το Λατομείο βρίσκεται στην ορεινή περιοχή της Ροδόπης, στη θέση «Σκάλωμα» του Δήμου Αρριανών και κατέχει έκταση 98 στρεμμάτων.

Η εξόρυξη του ζεόλιθου είναι επιφανειακή, είναι φιλική προς το περιβάλλον και απαιτεί μόνο σκαπτικά εργαλεία, καθώς ο ζεόλιθος είναι ένα μαλακό πέτρωμα σε σχέση με τα άλλα αδρανή υλικά που χρησιμοποιούνται στην γεωργία και στην οικοδομική.

Επίσκεψη στο λατομείο και στο εργοστάσιο του Ελληνικού ζεόλιθου Θράκης, της εταιρίας ΑΥΓΗ, στην Κομοτηνή.
Λατομείο του Ελληνικού ζεόλιθου Θράκης, της εταιρίας ΑΥΓΗ, στην Κομοτηνή.

Στην ορυκτολογική εξέταση που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο στις 23-05-2018, αναφέρεται ότι, σε όλα τα δείγματα που αναλύθηκαν, ως κύριο ορυκτό, εμφανίζεται ο ζεόλιθος τύπου HEU (heulandite type-ll), ο οποίος είναι ενδιάμεσο μέλος της ισόμορφης παράμειξης ευλανδίτη- κλινοπτιλόλιθου.

Στη συνέχεια, η ομάδα μας επισκέφτηκε το εργοστάσιο το εταιρίας, όπου βρίσκεται η  μονάδα επεξεργασίας του ζεόλιθου. Η εταιρία έχει δημιουργήσει μια μονάδα παραγωγής, με σειρά από τριβεία και κόσκινα, ικανή να παράγει όλες τα απαραίτητα μεγέθη της αγοράς.

Η επεξεργασία του ζεόλιθου είναι απλή, χρειάζεται μόνο να σπαστεί σε μικρότερες κοκκομετρίες, ανάλογα με τη χρήση του και για αυτόν το λόγο είναι και ένα οικονομικό υλικό.

Επίσκεψη στο λατομείο και στο εργοστάσιο του Ελληνικού ζεόλιθου Θράκης, της εταιρίας ΑΥΓΗ, στην Κομοτηνή.
Το εργοστάσιο του Ελληνικού ζεόλιθου Θράκης, της εταιρίας ΑΥΓΗ, στην Κομοτηνή.

Η επιχείρησή μας εύχεται καλή αρχή και καλή συνέχεια στους ανθρώπους της ΑΥΓΗ ΕΠΕ, καθώς αυτή η καινοτόμα επένδυση, θα δημιουργήσει νέες προοπτικές για την ανάπτυξη της Θράκης αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας.  

Δείτε στην παρακάτω παρουσίαση όλες τις φωτογραφίες από την επίσκεψη

Παρόμοια άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *