Σε πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη του Πανεπιστημίου Πατρών, διερευνήθηκε η αποτελεσματικότητα του φυσικού ζεόλιθου για την απομάκρυνση των αμμωνιακών ιόντων από συνθετικό λύμα και από δευτερογενή ορό γάλακτος.

Στόχος της μελέτης ήταν η ανάκτηση αζωτούχων θρεπτικών ουσιών του αζώτου, μέσω του ζεόλιθου, οι οποίες μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν για περαιτέρω εφαρμογές, όπως λιπάσματα βραδείας απελευθέρωσης

Χρησιμοποιήθηκε ζεόλιθος σε περιεκτικότητα κλινοπτιλόλιθου τουλάχιστον 85% από το Κίρτζαλι της Βουλγαρίας, τα τεχνικά χαρακτηριστικά του οποίου μπορείτε να δείτε εδώ: Ζεόλιθος από 2,5 έως 5 χιλιοστά

Τα πειράματα και τα αποτελέσματα των τεχνικών λυμάτων

Διεξήχθησαν πειράματα σε φιάλες και στήλες σταθερής κλίνης για να εξεταστεί η επίδραση διαφόρων συνθηκών λειτουργίας σε σχέση με την απόδοση του ζεόλιθου.

Τα πειράματα προσρόφησης πραγματοποιήθηκαν χρησιμοποιώντας συνθετικό λύμα και ζεόλιθο διαφορετικών κοκκομετρικών μεγεθών (δηλ. 0,71-1,0, 1,8-2,0, 2,0-2,8, 2,8-4,0 και 4,0-5,0 mm). Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η κοκκομετρία του ζεολίθου δεν είχε σημαντική επίδραση στην ικανότητά του να απορροφά τα αμμωνιακά ιόντα. Παρ ‘όλα αυτά, τα μικρότερα σωματίδια (0,71-1,0 mm) εμφάνισαν ταχύτερους ρυθμούς προσρόφησης αμμωνιακών ιόντων έως και 93,0% στα πρώτα 10 λεπτά. Η μέγιστη απόδοση αφαίρεσης αμμωνίου από τον ζεόλιθο επιτεύχθηκε σε συγκεντρώσεις αμμωνίου που κυμαίνονται από 10 έως 80 mg / L.

Ο ζεόλιθος ως μέσο ανάκτησης αμμωνίου και δεύτερης κατεργασίας ορού γάλακτος τυριού. [Μελέτη]
Ο ζεόλιθος ως μέσο ανάκτησης αμμωνίου και δεύτερης κατεργασίας ορού γάλακτος τυριού. [Μελέτη]

Τα πειράματα κινητικής αποκάλυψαν ότι η χημική απορρόφηση είναι ο μηχανισμός πίσω από τη διαδικασία προσρόφησης αμμωνιακών ιόντων από τον ζεόλιθο, ενώ η ισόθερμη Freundlich επιβεβαιώνει καλύτερα τα πειραματικά δεδομένα.

Τα πειράματα σε στήλες με τη χρήση συνθετικού λύματος με αρχική συγκέντρωση αμμωνιακών ιόντων 200 mg / L αποκάλυψαν ότι για όλες τις δοκιμασμένες κοκκομετρίες ο ζεόλιθος ήταν ικανός να απορροφήσει σχεδόν όλη τη διαθέσιμη συγκέντρωση αμμωνιακών ιόντων (πάνω από 99%) στα πρώτα 120 λεπτά. Το ίδιο δεν παρατηρήθηκε για τις αρχικές συγκεντρώσεις των 5000 mg / L, όπου μόνον ο ζεόλιθος με μεγέθη κόκκων 0,71-1,0 mm κατόρθωσε να απομακρύνει πάνω από 99% των αμωνιακών ιόντων (99,9%) σε 120 λεπτά. Όλες οι κοκκομετρίες του ζεόλιθου έφθασαν σε ισορροπία πολύ αργότερα (24 ώρες, 96% – 97% απομάκρυνση του NH4 + -Ν).

Τα πειράματα και τα αποτελέσματα της κατεργασίας του δευτερογενούς ορού γάλακτος

Ο φυσικός ζεόλιθος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτικό υπόστρωμα για την επεξεργασία δευτερογενούς ορού γάλακτος, καθώς μπορεί να επιτυχεί σημαντική απομάκρυνση του οργανικού φορτίου (μέχρι 40%, 14,53 mg COD / g ζεόλιθου) και των αμμωνιακών ιόντων (περίπου 99%). 

Όσον αφορά τα ορθο-φωσφορικά ιόντα, ο ζεόλιθος φαίνεται να φτάνει σε συνθήκες κορεσμού μετά την πρώτη ημέρα των πειραμάτων με ικανότητα απομάκρυνσης 0,15 mg P / g ζεόλιθου

Τα πειράματα εκρόφησης με απιονισμένο νερό σε φιάλες και στήλες παρουσίαζαν χαμηλά ποσοστά εκρόφησης των αμμωνιακών και των ορθο-φωσφορικών ιόντων, δείχνοντας έτσι ότι αυτός ο ζεόλιθος, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως υπόστρωμα για αργή απελευθέρωση αζώτου σε εδάφη.

Επίσης, η παρατεταμένη χρήση ζεολίθου στην επεξεργασία του δευτερογενούς όρου γάλακτος (μετά από τρεις ημέρες) οδήγησε στο σχηματισμό βιομάζας αυξάνοντας το ποσοστό της απομάκρυνσης του οργανικού φορτίου.

Διαβάστε εδώ την μελέτη

Παρόμοια άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *