Ποιος είναι ο πιο σωστός τρόπος ενσωμάτωσης του ζεόλιθου σε υπάρχοντα δέντρα; Με ποιόν τρόπο θα πετύχουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα και έτσι θα εκμεταλλευτούμε πλήρως τις μοναδικές ιδιότητες του ζεόλιθου;

Ο καλύτερος τρόπος ενσωμάτωσης σε υπάρχοντα δέντρα φαίνεται να είναι η ανάμειξη του ζεόλιθου με το έδαφος, σε όλη την επιφάνεια της ριζικής σφαίρας  και μέχρι βάθος 20 εκατοστών. Έτσι ο ζεόλιθος δρα από ένα τμήμα της επιφάνειας του εδάφους ως διαχειριστής των θρεπτικών συστατικών και του νερού.

Στο διαδίκτυο υπάρχουν δημοσιευμένοι πολλοί τρόποι και τεχνικές, οι οποίοι πραγματεύονται τον τρόπο ενσωμάτωσης ζεόλιθου σε υπάρχοντα δέντρα. Μερικοί από αυτούς είναι παραδείγματος χάριν, το άνοιγμα ενός αυλακιού γύρω από το δέντρο, το άνοιγμα λάκκων περιμετρικά του δέντρου, η απλή επίπαση του ζεόλιθου στην επιφάνεια. Σαφώς πολλοί από αυτούς τους τρόπους θα έχουν αποτελέσματα, καθώς θεωρητικά, ο ζεόλιθος, με όποιον τρόπο κι αν ενσωματωθεί, μόνο θετικά μπορεί να δράσει.

Και αυτό συμβαίνει, γιατί πολύ απλά, δεν έχει να “δώσει” κάτι, παρά μόνο να διαχειριστεί οτιδήποτε βρει. Ταυτόχρονα βέβαια, φιλτράρει και καθαρίζει το περιβάλλον από βαρέα μέταλλα, τοξίνες και ελεύθερες ρίζες.

Αν σας ενδιαφέρει να μάθετε πως ενσωματώνουμε ζεόλιθο σε νέα δέντρα, διαβάστε αυτό το άρθρο.

Πως “δουλεύει” ο ζεόλιθος;

Σε προηγούμενο άρθρο και σύμφωνα με πολλές επιστημονικές μελέτες, είδαμε ότι η ενσωμάτωση του ζεόλιθου στο έδαφος βοηθάει μεταξύ άλλων κυρίως στην εξοικονόμηση νερού και θρεπτικών συστατικών. 

Ο φυσικός ζεόλιθος, είναι ένα μοριακό σφουγγάρι. Μόλις ενσωματωθεί στο έδαφος ξεκινά να απορροφά νερό και θρεπτικά συστατικά. Όταν αυτά “ζητηθούν” από το επιφανειακό ριζικό σύστημα, τότε ο ζεόλιθος τα αποδεσμεύει και τα τροφοδοτεί στο δέντρο.

Με αυτή τη λογική λοιπόν, μας ενδιαφέρει ο ζεόλιθος να βρίσκεται όσο πιο κοντά γίνεται στα τριχίδια του επιφανειακού ριζικού συστήματος. Επίσης μας ενδιαφέρει να βρίσκεται διάσπαρτος σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο όγκο χώματος ώστε να απορροφά περισσότερο νερό.

Στην περίπτωση των ήδη φυτεμένων δέντρων όμως, έχουμε ένα σχετικό πρόβλημα! Η ενσωμάτωσή του σε όλη την ριζική σφαίρα είναι πρακτικά αδύνατη!

Συνεπώς ο μοναδικός τρόπος ενσωμάτωσής του, φαίνεται να είναι η ανάμειξή του με το έδαφος, σε όλη την επιφάνεια της ριζικής σφαίρας και μέχρι βάθος 20 εκατοστών.

Δείτε στα παρακάτω σκίτσα την σειρά εργασιών ενσωμάτωσης του φυσικού ζεόλιθου σε υπάρχοντα δέντρα:

Ζεόλιθος σε υπάρχοντα δέντρα – ο σωστός τρόπος ενσωμάτωσης

  1. Επίπαση του ζεόλιθου περιμετρικά του κορμού μέχρι και τα όρια της κόμης

    Απλώνουμε τον ζεόλιθο, σε όλη την επιφάνεια, περιμετρικά του κορμού μέχρι και τα όρια της κόμης.Ζεόλιθος σε υπάρχοντα δέντρα - ο σωστός τρόπος ενσωμάτωσης - επίπαση του ζεόλιθου περιμετρικά του κορμού μέχρι και τα όρια της κόμης

  2. Επιθυμητό αποτέλεσμα επίπασης ζεόλιθου

    Ο ζεόλιθος θα πρέπει να βρίσκεται σε όλη την επιφάνεια μέχρι τα όρια της κόμης του δέντρου σε ίση ποσότητα.Ζεόλιθος σε υπάρχοντα δέντρα - ο σωστός τρόπος ενσωμάτωσης - επιθυμητό αποτέλεσμα επίπασης ζεόλιθου

  3. Ανάμιξη ζεόλιθου με το χώμα

    Ανακατεύουμε τον ζεόλιθο μαζί με το χώμα μέχρι και 20 εκατοστά κάτω από την στάθμη του εδάφους.Ζεόλιθος σε υπάρχοντα δέντρα - ο σωστός τρόπος ενσωμάτωσης - ανάμιξη ζεόλιθου μέχρι και βάθος 20 εκατοστά

Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις

Μερικές φορές η ανάδευση μέχρι την κόμη είναι αδύνατη. Μπορώ να ενσωματώσω και πιο κοντά στον κορμό;

Ναι, μπορείτε να ενσωματώσετε τον ζεόλιθο, σε όλη την επιφάνεια ακτίνας ενός μέτρου από τον κορμό.

Είναι απαραίτητη η ανάδευση του ζεόλιθου;

Ναι, ο ζεόλιθος πρέπει να ανακατευτεί με το χώμα, ώστε να διαχειρίζεται στο μέγιστο τα θρεπτικά συστατικά και το νερό.

Μπορώ να ενσωματώσω τον ζεόλιθο περιμετρικά σε ένα αυλάκι και να σκεπάζω με το χώμα;

Όχι, θα πρέπει να ενσωματωθεί και να ανακατευτεί όσο το δυνατόν περισσότερο, σε όλη την επιφάνεια μέχρι την κόμη του δέντρου.

Παρόμοια άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *