ζεολιθος στο μικροσκόπιο
Φωτoγραφία στο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο (Χ40000) Ζεολίθου (κλινοπτινόλιθος)

Η πιο γνωστή περιοχή Ζεολίθων στην Ελλάδα είναι στο Β Τμήμα του Νομού Έβρου με τους ζεολιθικούς σχηματισμούς να εκτείνονται και στο Βουλγαρικό έδαφος, όπου υπάρχει σημαντική εκμετάλλευσή τους και από ελληνική Εταιρεία ενώ επί του Ελληνικού εδάφους δεν γίνεται καμμιά εκμετάλλευση με τη σχετική προσπάθεια Ελληνικής Εταιρείας να έχει εμπλακεί σε μακροχρόνια δικαστική διαμάχη όσον αφορά τη κτήση των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης.

Θα πρέπει εδώ να τονισθεί η μακρά εκτεταμένη και επιτυχημένη έρευνα για τις εφαρμογές των Ελληνικών Ζεολίθων που έχει πραγματοποιήσει ο Καθηγητής Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Α. Φιλιππίδης.

Η ΟΛΥΜΠΟΣ μετά από γεωλογικές αναγνωρίσεις εντόπισε άλλη περιοχή εκτός της διεκδικούμενης και ζήτησε Άδεια Έρευνας Βιομηχανικών Ορυκτών της οποίας και αναμένεται η έκδοση.
Στο χώρο αυτό έγιναν πολλές δειγματοληψίες χειρός, η ορυκτολογική εξέταση των οποίων έδειξε μια περιεκτικότητα σε Κλινοπτινόλιθο 75% σε τυπικο δειγμα σύμφωνα με προσδιορισμό του Mineral Lab (Colorado USA) και ιοντοεναλλακτική ικανότητα (CEC) 135 meq/100 gr (στο ιδιο δείγμα κοκκομετρίας 0-1 mm) σύμφωνα με το εργαστήριο του Τμήματος Γεωλογίας της Σχολής Μηχ. Ορυκτών Πόρων του Πανεπιστημίου Κρήτης.( 127meq/100gr κατα το εργαστήριο Hazen του Colorado με κοκκομετρια 0,3-0,85mm) Ο μεσος ορος τριων αντιπροσωπευτικων δειγματων εδωσε ιοντοεναλλακτικη ικανοτητα CEC 123 meq/100gr για υλικο 0-1mm και 130meq/100gr για υλικο 0,3-0,85mm αντιστοιχως απο Κρητη και Colrado με εντυπωσιακη συμπτωση των αποτελεσματων των δυο εργαστηριων Θα πρεπει να σημειωθει ότι και τα δυο εργαστήρια δίνουν σχετικώς χαμηλά CEC για τον εισαγόμενο και χρησιμοποιούμενο στην Ελλάδα ζεόλιθο από γειτονική Χώρα (70meg/100gr το Hazen και 85meg/100gr το Πανεπιστήμιο Κρήτης με βάση τυχαία δείγματα από σάκους που κυκλοφορούν στην αγορά).

Ως προς την έρευνα πεδίου ο χώρος που θα αδειοδοτηθεί θα ερευνηθεί με κατάλληλα διατεταγμένες εκσκαφές βάσει ήδη εκπονημένης γεωλογικής – κοιτασματολογικής μελέτης. Στα δείγματα εκ των εκσκαφών θα προσδιορισθεί ο κλινοπτινόλιθος ή τυχόν άλλα ορυκτά της ομάδες των Ζεολίθων και αντίστοιχες ιοντοεναλλακτικές ικανότητες. Αν μέχρι τότε επιτραπούν οι γεωτρήσεις σε χώρους που λειτουργούν με Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις (Νέος Λατομικός Νόμος) προφανώς θα εκτελεσθεί και δίκτυο γεωτρήσεων.

Με βάση τα δεδομένα των ερευνητικών εργασιών η ΟΛΥΜΠΟΣ θα προχωρήσει στο επόμενο στάδιο της μίσθωσης – Άδειας εκμετάλλευσης σύμφωνα με την ισχύουσα Νομοθεσία.

Θα πρέπει ιδιαίτερα να τονισθεί ότι η μονάδα της ΟΛΥΜΠΟΣ είναι έτοιμη για πλήρως καθετοποιημένη αξιοποίηση των Ζεολίθων με δυνατότητα παραγωγής οποιουδήποτε κοκκομετρικού κλάσματος μέχρι και υπέρλεπτου – 10 μ. υλικού και με το επί πλέον πλεονέκτημα της iron – free λειοτρίβησης.

Η επιτυχία ή όχι του όλου εγχειρήματος θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τους χρόνους που θα απαιτηθούν για τα διάφορα στάδια των διοικητικών διαδικασιών.

Τα δειγματα ειναι επιφανειακα-χειρος μεσα απο το πολυγωνο των 99 στρμ και ακολουθηθηκε η εξης διαδικασια. Εγινε ομαδοποιηση 20 τυφλων (μη επιλεκτικων) δειγματοληψιων εντος του ιδιου στρωματογραφικου οριζοντα. Το καθε ενα απο τα παραπανω δειγματα ηταν βαρους 1 κιλου περιπου και αποτελειτο απο κομματια 5-10cm περιπου. Τα παραπανω δειγματα μεταφερθηκαν στο εργαστηριο της ΟΛΥΜΠΟΣ (τεως ΜΕΒΙΟΡ) οπου και περασαν απο σπαστηρα αντιστροφως περιστρεφομενων κυλινδρων το καθε ενα χωριστα Μετα απο επανειλλημενα περασματα επετευχθη κοκκομετρια <1mm. Στη συνεχεια τα κατ αυτο το τροπο θραυσθεντα δειγματα αναμιχθηκαν σε χειροκινητο μικτη-δειγματοληπτη (ειναι ενα πρακτικο αλλα χρησιμο εργαλειο που πετυχαινει αντιπροσωπευτικη δειγματοληψια χωρις τον υποκειμενικο παραγοντα ---εχει αντικαταστησει τη παλια μεθοδο δειγματοληψιας σταυρου) απο τον οποιο παρθηκε ενα τελικο αντιπροσωπευτικο δειγμα 40-50 γραμμαριων Μια μικρη κοκκομετρικη διαφοροποιηση εγινε με κοσκινιση σε εργαστηριακο δονουμενο κοσκινο ωστε να παρθουν 3 κοκκομετριες για τον προσδιορισμο της ιοντοεναλλακτικης ικανοτητος <1mm για το Πολυτεχνειο Κρητης και 0,3-0,8 mm και <0,3 mm για το Εργαστηριο HAZEN του Colorado Στο Mineral Lab για τα Ορυκτολογικα πηγε το δειγμα χωρις τη προαναφερθει σα κοσκινιση.

http://www.olympus-minerals.com/site/page/%CE%88%CF%81%CE%B5%CF%85%CE%BD%CE%B1—%CE%91%CE%BD%CE%AC%CF%80%CF%84%CF%85%CE%BE%CE%B7?CMCCode=1005&extLang=

Παρόμοια άρθρα