zeo-thumb-large
Εξυπηρέτηση προσωπικών συμφερόντων στη μη αξιοποίηση του ζεόλιθου της Θράκης καταγγέλλουν δύο βουλευτές Θράκης της Ν.Δ. Είναι οι Αλέξανδρος Κοντός και Ευριπίδης Στυλιανίδης, πρώην υπουργοί, που όμως δεν κατονομάζουν τα προσωπικά συμφέροντα που καταγγέλλουν.

Την ίδια στιγμή, και με 3 χρόνια καθυστέρηση, η ελληνική Δικαιοσύνη απορρίπτει για τεχνικούς λόγους προσφυγή της ενδιαφερόμενης εταιρείας για την αξιοποίηση του ζεόλιθου της Θράκης. Παρά το γεγονός ότι εισαγγελική έρευνα ζητά τη διερεύνηση ευθυνών και παραλείψεων πρώην και νυν μελών της κυβέρνησης στη διακοπή της επένδυσης του ζεόλιθου της Θράκης, στα Πετρωτά Εβρου, ενώ διαπιστώνει συγκεκριμένες ευθύνες στελεχών και προϊσταμένων του ΙΓΜΕ. Τα πολιτικά πρόσωπα των οποίων ζητείται να διερευνηθούν οι ευθύνες και οι παραλείψεις στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας είναι ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Ασημάκης Παπαγεωργίου, οι πρώην υφυπουργοί Ανάπτυξης Σταύρος Καλαφάτης (για την περίοδο του 2009), Ιωάννης Μπουγάς και Αναστάσιος Νεράντζης, αλλά και η πρώην υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη.
Οι Α. Κοντός (βουλευτής Ξάνθης) και Ε. Στυλιανίδης
(βουλευτής Ροδόπης) απευθύνουν την ερώτησή τους στους υπουργούς Περιβάλλοντος, Οικονομικών, Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης, και Μακεδονίας-Θράκης. Χαρακτηρίζουν την αξιοποίηση του ζεόλιθου «μια από τις μεγαλύτερες αναπτυξιακές δυνατότητες στον αγροτικό τομέα της χώρας μας, αλλά και σε άλλους τομείς» και επισημαίνουν ότι μεγάλα κοιτάσματα ζεόλιθου βρίσκονται στην περιοχή της Θράκης. Καταγγέλλουν επίσης ότι: «Δυστυχώς όμως για διαδικαστικούς και νομικούς λόγους, αλλά και για λόγους εξυπηρέτησης προσωπικών συμφερόντων, η μεγάλη αυτή αναπτυξιακή προοπτική παραμένει ανεκμετάλλευτη». Και ρωτούν τους υπουργούς γιατί δεν αξιοποιούνται τα μεγάλα κοιτάσματα ζεόλιθου της Θράκης και σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβούν προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματα και να παρεμποδιστούν τα συμφέροντα που εμποδίζουν την αξιοποίηση των ζεολιθικών κοιτασμάτων.
Οι δύο βουλευτές ήταν μέλη των κυβερνήσεων και υπουργοί για μεγάλη χρονική περίοδο όταν η εταιρεία «Geovet» από τη Θεσσαλονίκη προσπαθούσε να ξεπεράσει τα όποια εμπόδια και να προχωρήσει στην επένδυση και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων ζεόλιθου στα Πετρωτά Εβρου. Ο Α. Κοντός διετέλεσε υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (2004-2007) και υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (2007-2009). Ο δε Ε. Στυλιανίδης υφυπουργός Εξωτερικών (2004-2007), υφυπουργός Παιδείας (2007-2009), υπουργός Μεταφορών (10ος 2009-7ος 2009) και υπουργός Εσωτερικών (6ος 2012-6ος 2013).
Ολα αυτά τα χρόνια, και πολλά άλλα πριν, η εταιρεία «Geovet» προσπαθούσε να πάρει την άδεια εκμετάλλευσης του ζεόλιθου της Θράκης. Και όταν την πήρε από την Περιφέρεια Α. Μακεδονίας-Θράκης, ο τότε υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης, φρέναρε την επένδυση. Στην οποία μάλιστα το Ελληνικό Δημόσιο ορίστηκε μέτοχος και θα είχε σημαντικά έσοδα.
Η εταιρεία κατέθεσε προσφυγή στο Εφετείο της Αθήνας, στις 17.10.2011, με την οποία ζητούσε την ανάκληση της απόφασης Μανιάτη. Η προσφυγή κατατέθηκε στο Εφετείο έπειτα από διευκρινιστική ερώτηση, αν αυτό είναι υπεύθυνο από το νόμο να εξετάζει τέτοιου είδους προσφυγές ή αν η προσφυγή θα έπρεπε να κατατεθεί σε διοικητικό δικαστήριο. Η προσφυγή κατατέθηκε, αλλά τελικά, τον Δεκέμβριο του 2012, το Εφετείο Αθηνών δήλωσε αναρμόδιο και έστειλε την προσφυγή να εκδικαστεί στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης. Ομως χρειάστηκε να περάσουν ακόμη δύο χρόνια για να συζητηθεί τελικά η προσφυγή, κάτι που έγινε τον περασμένο Ιανουάριο. Οπως σημειώνεται στην απόφαση, η διάσκεψη του δικαστηρίου έγινε στις 4.4.2014 και η απόφαση δημοσιεύθηκε στο ακροατήριό του κατά την έκτακτη δημόσια συνεδρίασή του στις 6.5.2014. Καθαρογράφηκε και τελικά δόθηκε στους ενδιαφερομένους μόλις τον περασμένο Ιούνιο. Συνολικά 3 χρόνια μετά την κατάθεση της προσφυγής.
Το δικαστήριο απέρριψε τελικά την προσφυγή. Οχι για λόγους ουσίας, αλλά, όπως εξηγεί στις 14 σελίδες της απόφασης, επειδή η εταιρεία δεν έχει δικαίωμα από το νόμο να προσφύγει κατά της απόφασης του τότε υφυπουργού, γιατί η απόφασή του αφορούσε ανάκληση απόφασης της Περιφέρειας Α. Μακεδονίας-Θράκης. Αρα πρόκειται για διοικητικό θέμα που δεν αφορά την εταιρεία, αλλά αφορά υπηρεσίες.
Χρειάστηκε 14 σελίδες το Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης για να αναλύσει αυτό το θέμα, αλλά σ’ αυτές τις σελίδες δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη του την έρευνα του εισαγγελέα Ορεστιάδας που εντοπίζει όχι μόνο διοικητικές ευθύνες στελεχών και προϊσταμένων του ΙΓΜΕ, αλλά και κυβερνητικών παραγόντων. Γι’ αυτό άλλωστε ο φάκελος της υπόθεσης παραπέμφθηκε στη Βουλή -όπου βρίσκεται ακόμη αναξιοποίητος- όπως επιβάλλει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.

Του ΣΑΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ sakisapostolakis0@gmail.com
Πηγή: enet.gr

Παρόμοια άρθρα