“Από το ελαιόλαδο στο ζεόλαδο” ήταν το θέμα της ομιλίας του Νίκου Λυγερού στα Φιλιατρά το βράδυ της Πέμπτης στο Βορρέειο Πνευματικό Κέντρο, όπου ο διακεκριμένος Ελληνας καθηγητής μίλησε για τις ιδιότητες και τις πολλαπλές χρήσεις που έχει ο ζεόλιθος που βρίσκεται σε αφθονία στην Ελλάδα.

Επικεντρώνοντας την ομιλία του κυρίως στις χρήσεις που μπορεί να βρει στην γεωργία επισήμανε τα σημαντικά οφέλη που μπορούν να προκύψουν στην παραγωγή, αφού όταν χρησιμοποιηθεί στο έδαφος μειώνει τις απαιτήσεις για λιπάσματα, κρατά τα θρεπτικά τους στοιχεία στα υψηλά στρώματα του εδάφους, συγκρατεί την υγρασία και την απελευθερώνει σταδιακά, ενώ όπου έχει χρησιμοποιηθεί έχει δείξει μεγάλες διαφορές στην ανάπτυξη των φυτών και των δέντρων όπως και στην ποιότητα και ποσότητα της παραγωγής. Πολλές εφαρμογές επίσης έχει στην κτηνοτροφία αλλά και σε πολλούς ακόμη τομείς, όπως βιομηχανία, περιβάλλον, ιατρική, ιχθυοκαλλιέργεια. Σημαντικό όπως τονίστηκε είναι ότι μεγάλες ποσότητες του συγκεκριμένου ορυκτού έχουν εντοπιστεί στη Θράκη όπου η εκμετάλλευσή τους ξεκινά μέσα στο 2014, ενώ ανέφερε πολλά παραδείγματα δοκιμών της χρήσης του και τα θετικά αποτελέσματά τους.

Τον κ. Λυγερό και το πλούσιο βιογραφικό του παρουσίασε η πρόεδρος του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών Παρασκευή Παντελάκη, ενώ στο δήμο τον καλωσόρισε ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας. Ο κ. Λυγερός μιλώντας στην «Ε» για το συγκεκριμένο ορυκτό τόνισε: «Είναι ένα ορυκτό που έχει 4 βασικές ιδιότητες, την υδροφιλία, δεσμεύει τις ελεύθερες ρίζες, τα βαριά μέταλλα και τις τοξίνες. Αυτό μας επιτρέπει να το χρησιμοποιήσουμε σε διάφορους τομείς όπως είναι οι υδρογονάνθρακες, η γεωργία, η κτηνοτροφία, η ανθρώπινη χρήση. Με την απόδοση που έχει μας βοηθά να κάνουμε εξοικονόμηση λιπάσματος, να αφαιρέσουμε βαριά φυτοφάρμακα, ενώ είναι συμβατό και με βιολογικές και με συμβατές καλλιέργειες και όλα αυτά με ένα φυσικό προϊόν. Το άλλο στοιχείο είναι ότι η Ελλάδα έχει μεγάλα κοιτάσματα ζεόλιθου στην Θράκη, θα αρχίσει η εξόρυξή του το 2014 και η ιδέα είναι να το αξιοποιήσουμε και να το ξέρουν και οι άνθρωποι. Το σημαντικό στοιχείο της περιοχής είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην γεωργία, στις καλλιέργειες και στην κτηνοτροφία».

Κ.Μπ.

Παρόμοια άρθρα