Πιλοτική δράση στο δήμο Νεάπολης-Συκεών για τον καθαρισμό και την «εξυγίανση» των απορριμματοφόρων και του εργοταξίου, με συχνές απολυμάνσεις και αποσμώσεις με τη χρήση ορυκτού ζεόλιθου και αρωματικών υγρών.

Η δράση ξεκίνησε από το Εργοτάξιο της Διεύθυνσης Καθαριότητας όπου ειδικά συνεργεία «περίμεναν» τα απορριμματοφόρα του δήμου να πάρουν τη θέση τους κάτω από τα στέγαστρα μετά την ημερήσια αποστολή της αποκομιδής απορριμμάτων. Πρόκειται για συνεργεία εταιρίας που ανέλαβε πιλοτικά να κάνει μια επίδειξη των δραστικών ικανοτήτων σύγχρονων υλικών απολύμανσης και απόσμωσης, η οποία θα επαναλαμβάνεται δυο φορές την εβδομάδα, χρησιμοποιώντας ειδικά απολυμαντικά υγρά και αρωματικά, όπως τον φυσικό ζεόλιθο, όλα οικολογικά και φιλικά προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο.

Η πρώτη παρέμβαση έγινε την Τρίτη 11 Αυγούστου 2020, παρουσία του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών Σίμου Δανιηλίδη, ο οποίος ενημερώθηκε από τον εκπρόσωπο της εταιρίας για τη χρήση των υλικών και την αποτελεσματικότητά τους.

Ζεόλιθος στα απορριμματοφόρα του Δήμου Νέαπολης-Συκεών

«Ύψιστη ευθύνη της διοίκησης του δήμου μας είναι η σταθερή και διαρκής προστασία της δημόσιας υγείας, με έμφαση στο δίκτυο καθαριότητας και διαχείρισης των απορριμμάτων. Και οι προσπάθειές μας προς αυτή την κατεύθυνση εντατικοποιούνται πολύ περισσότερο κατά τους θερινούς μήνες, ιδιαίτερα σ’ αυτήν κρίσιμη περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού. Έτσι, δεν μπορούμε παρά να αναζητούμε διαρκώς νέους τρόπους για την εξάλειψη εστιών ρύπανσης και να αξιοποιούμε κάθε πρόσφορο σύγχρονο επιστημονικό εργαλείο. Αυτό κάνουμε τώρα με την ολοκληρωμένη απολύμανση και απόσμωση των απορριμματοφόρων και του εργοταξίου φιλοδοξώντας να παγιωθεί ως δράση, στοχεύοντας στην προστασία των εργαζομένων, των περιοίκων στο εργοτάξιο και γενικά της δημόσιας υγείας», δηλώνει ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης.

Ζεόλιθος στα απορριμματοφόρα του Δήμου Νέαπολης-Συκεών

Χρήση φυσικού ζεόλιθου

Να σημειωθεί ότι στο δήμο Νεάπολης-Συκεών βρίσκεται σε εξέλιξη ευρύ πρόγραμμα καθαρισμού των κάδων απορριμμάτων, η ένταξη των οποίων στο ολοκληρωμένο πρόγραμμα απολύμανσης-απόσμωσης βρίσκεται υπό εξέταση και μελέτη.

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, κατ’ αρχήν γίνεται ο καθαρισμός της σκάφης του απορριμματοφόρου, ακολουθεί η πλύση του και στη συνέχεια η απολύμανσή του με δυο διαφορετικά ειδικά απολυμαντικά υγρά, για να ακολουθήσει η χρήση του φυσικού ορυκτού ζεόλιθου. Πρόκειται για πορώδες ορυκτό με μεγάλη δεσμευτική ικανότητα που λειτουργεί ως αποσμητικό φίλτρο και συγκρατεί διάφορες αέριες ουσίες και «δεσμεύει» βακτήρια, μύκητες, αέρια, ανόργανες, οργανικές και οργανομεταλλικές ενώσεις.

Ζεόλιθος στα απορριμματοφόρα του Δήμου Νέαπολης-Συκεών

Η διαδικασία ολοκληρώνεται με τη χρήση αρωματικών υγρών που στην περίπτωση αυτή επιλέχθηκε το άρωμα λεβάντας και πασχαλιάς.

Και η πρώτη αίσθηση που αποκομίζει κανείς πλησιάζοντας το απορριμματοφόρο μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας είναι η απουσία δυσάρεστων οσμών. «Με συχνές και επαναλαμβανόμενες δυο φορές την εβδομάδα παρεμβάσεις θα φθάσουμε στο σημείο οι κάδοι να είναι καθαροί και ασφαλείς για όλους, όπως το ίδιο μπορεί να συμβεί και με τους κάδους απορριμμάτων», σημειώνει ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης.

πηγή: makthes.gr

Παρόμοια άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *