Πρόσφατα, επισκεφτήκαμε τον βιολογικό καθαρισμό του Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, στον οποίο χρησιμοποιείται φυσικός ζεόλιθος για την κατεργασία της λυματολάσπης.
Η λυματολάσπη του βιολογικού καθαρισμού, μετά την κατεργασία της με φυσικό ζεόλιθο και άλλα υλικά, μετατρέπεται σε ένα άριστο εδαφοβελτιωτικό υλικό, το οποίο διατίθεται στους τοπικούς παραγωγούς για γεωργική χρήση.
Δείτε παρακάτω το video και τις φωτογραφίες:
Σημαντική παγκόσμια βιβλιογραφία
Υπάρχουν πάμπολες μελέτες για την χρήση του φυσικού ζεόλιθου στην κατεργασία λυμάτων σε όλη την υδρόγειο. Τα τελευταία χρόνια, έχει ξεκινήσει και η χρήση του σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, κυρίως σε μεγάλα αστικά κέντρα, όπου το πρόβλημα της διαχείρισης της λυματολάσπης είναι μεγαλύτερης κλίμακας.
Οι πιο πρόσφατες μελέτες για τον καθαρισμό του περιβάλλοντος, στον ελλαδικό χώρο, πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα από το Πανεπιστημίο Πατρών. Σε αυτές τις μελέτες, διερευνήθηκε η αποτελεσματικότητα του φυσικού ζεόλιθου για την απομάκρυνση των αμμωνιακών ιόντων από συνθετικό λύμα και από δευτερογενή ορό γάλακτος. (1)(2)
Στη συνέχεια, διερευνήθηκε η χρήση αυτού του ζεόλιθου ως μέσο λίπανσης σε καλλιέργεια σιταριού, δεδομένου ότι ο ζεόλιθος μπορεί να διαθέσει δεσμευμένο άζωτο στο έδαφος.
Πριν από 2 χρόνια περίπου, ερευνητές του γεωπονικού πανεπιστημίου των Τιράνων σε συνεργασία με ερευνητές του γεωπονικού πανεπιστημίου της Udine στην Ιταλία, ανακάλυψαν ότι η απλή προσθήκη φυσικού ζεόλιθου μπορεί να αποκαταστήσει πλήρως μολυσμένα εδάφη από βαρέα μέταλλα. (3)
Η συγκεκριμένη ερευνητική μελέτη επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη φυτών σίκαλης (Lolium multiflorum L.), βασισμένη στην προσθήκη ζεόλιθου σε εδάφη μολυσμένα από βαρέα μέταλλα.
Οι μελετητές παρατήρησαν ότι στην εφαρμογή του ζεόλιθου σε ποσοστό 10%, αυξήθηκε σημαντικά (25,2%) το ύψος του φυτού κατά τη δεύτερη συγκομιδή. Παρατήρησαν επίσης ότι ο ρυθμός ανάπτυξης των φυτών αυξήθηκε αναλογικά με το ποσοστό φυσικού ζεόλιθου στο έδαφος. Ταυτόχρονη και ανάλογη αύξηση παρουσίασε και ο λόγος ρίζας / βλαστού των φυτών, αποδεικνύοντας έτσι ότι ο ζεόλιθος μπορεί να λειτουργήσει ως άριστος ρυθμιστής ανάπτυξης της καλλιέργειας σε μολυσμένο από βαρέα μέταλλα έδαφος.
Ο σκοπός της ολοκληρωμένης διαχείρισης
Σκοπός της διαχείρισης είναι η συνήθως η επιτόπια και ολοκληρωμένη μετατροπή της λυματολάσπης των βιολογικών καθαρισμών, σε τελικό εδαφοβελτιωτικό πριοϊόν. Η ακατέργαστη λυματολάσπη προκαλεί δυσοσμία και ρύπανση του περιβάλλοντος.
Η ολοκληρωμένη διαχείριση στον βιολογικό καθαρισμό του Λαγκαδά, πραγματοποιείται από την εταιρία της Οικολογικής Διαχείρισης Λυμάτων. Η εταιρία δραστηριοποιείται σε θέματα σχεδιασμού, κατασκευής, διαχείρισης και λειτουργίας έργων προστασίας περιβάλλοντος, στην Ελλάδα τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.
Εφαρμόζονται νέας τεχνολογίας βιολογικοί καθαρισμοί για την επεξεργασία της λυματολάσπης που προέρχεται από αστική ή βιομηχανική χρήση. Η φιλοσοφία της εταιρείας είναι να προσφέρει στους πελάτες, όχι προϊόντα, αλλά λύσεις και προστιθέμενη αξία στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν καθημερινά. Με αυτόν τον τρόπο, καλύπτονται οι ιδιαίτερες ανάγκες τους και προωθείται η ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία τους. Προσφέρει επίσης συμβουλευτικές υπηρεσίες, και ποιοτικά προϊόντα με την κατάλληλη υποστήριξη από το τμήμα των εξειδικευμένων μηχανικών της.
Διαβάστε στους παρακάτω συνδέσμους στον ιστότοπό μας τις προαναφερθείσες μελέτες.
- Ζεόλιθος σε σιτάρι, μετά από την επεξεργασία δευτερογενούς ορού γάλακτος τυριού. [Μελέτη]
- Ο ζεόλιθος ως μέσο ανάκτησης αμμωνίου και δεύτερης κατεργασίας ορού γάλακτος τυριού. [Μελέτη]
- Ο ζεόλιθος βελτιώνει την ανάπτυξη των καλλιεργειών σε μολυσμένο χώμα από βιομηχανικά απόβλητα και βαρέα μέταλλα
Διαβάστε σε αυτόν τον σύνδεσμο στον ιστότοπό μας, όλες τις δημοσιεύσεις για τον ζεόλιθο στο περιβάλλον.
Μεταφερθείτε με αυτόν τον σύνδεσμο, σε νέα καρτέλα, στον ιστότοπο της Οικολογικής Διαχείρισης Λυμάτων.