Προδιαγραφές και χρήσεις των ζεόλιθων στο επίκεντρο διάλεξης του ΑΠΘ
Προδιαγραφές και χρήσεις των ζεόλιθων στο επίκεντρο διάλεξης του ΑΠΘ

Κύκλο διαλέξεων διοργανώνουν τo Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης (ΑΜΦΙΘ) και ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ), στο πλαίσιο της έκθεσης «Τα ορυκτά και ο άνθρωπος», που φιλοξενείται στον νέο χώρο του Μουσείου, στην προβλήτα Α΄ στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Διακεκριμένοι ομιλητές «θα συστήσουν» στο κοινό τα ορυκτά, θα αναφερθούν στη χρήση τους, τον ρόλο τους στην κυκλική οικονομία, αλλά και τη σημασία των υδρογονανθράκων για την Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Το πρόγραμμα του Α΄κύκλου διαλέξεων με τίτλο «Τα ορυκτά και ο άνθρωπος», που ξεκινά στις 16 Ιανουαρίου 2020 και ολοκληρώνεται στις 19 Μαρτίου 2020, έχει ως εξής:

  • Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020, «Ζεόλιθος/οι: Προδιαγραφές και Χρήσεις Υψηλής Ποιότητας Ζεολιθικών Τόφφων» Ομιλητής: Ανέστης Φιλιππίδης, καθηγητής Ορυκτολογίας – Κοιτασματολογίας του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ.
  • Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020, «Κυκλική Οικονομία, στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, η συμβολή της εξορυκτικής βιομηχανίας», oμιλητής: Χρήστος Καβαλόπουλος, μηχανικός Μεταλλείων-Μεταλλουργών Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, γενικός Διευθυντής ΣΜΕ.
  • Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020, «Οι εξελίξεις στον κλάδο των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και τη Ν.Α. Μεσόγειο», ομιλητής: Ανδρέας Γεωργακόπουλος, Καθηγητής Κοιτασματολογίας του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ.
  • Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020, «Κρίσιμες Ορυκτές Πρώτες Ύλες της Ευρώπης με έμφαση στις Σπάνιες Γαίες», ομιλητής: Νίκος Αρβανιτίδης, Δρ. Γεωλόγος Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ).
  • Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020, «Ο χρυσός της Ελλάδος από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, αρχαιολογική και κοιτασματολογική προσέγγιση», ομιλητής: Μιχάλης Βαβελίδης, καθηγητής Κοιτασματολογίας του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ.
  • Πέμπτη 19 Μαρτίου 2020, «Περί Λίθων, Λιθουμένων και μετάλλων του Θεόφραστου», ομιλητές: Σπυρίδων Παυλίδης, ομότιμος Καθηγητής Γεωλογίας του ΑΠΘ και Βασίλειος Μέλφος, αναπληρωτής Καθηγητής Kοιτασματολογίας – Γεωχημείας του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ.

Όλες οι Διαλέξεις ξεκινούν στις 19.00 και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Μετά την ολοκλήρωση του Α΄κύκλου διαλέξεων, θα ακολουθήσει ο Β΄κύκλος με τίτλο «Ορυκτά, ανθρωπογενή υλικά και περιβάλλον».

Σημειώνεται ότι η έκθεση «Τα Ορυκτά και ο άνθρωπος» διοργανώνεται από τον Σύνδεσμο Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων και το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης. Εγκαινιάστηκε στις 7 Οκτωβρίου 2019 και θα διαρκέσει έως τις 31 Μαΐου 2020.

έκθεση «Τα Ορυκτά και ο άνθρωπος»
έκθεση «Τα Ορυκτά και ο άνθρωπος»

Πηγές: Εφημερίδα Μακεδονία και Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Παρόμοια άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *