Η σωστή απάντηση είναι το συντομότερο δυνατό! Η ενσωμάτωση ζεόλιθου σε υπάρχοντα δέντρα, στην ουσία, δεν χρειάζεται να γίνει κάποια συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Μπορεί να γίνει όποτε οι συνθήκες μας το επιτρέπουν.

Αυτό συμβαίνει, γιατί ο ζεόλιθος δεν έχει να δώσει κάτι από πλευράς θρεπτικών στοιχείων στην καλλιέργεια. Το μόνο που χρειάζεται είναι να υπάρχει η δυνατότητα αναμόχλευσης του χώματος με αυτόν και οι κατάλληλες καιρικές συνθήκες για την εργασία. 

Έτσι, λογικό είναι, να βολεύει περισσότερο το φθινόπωρο και ο χειμώνας, καθώς στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας λόγω τον βροχών, το χώμα είναι πιο αφράτο και έτσι πιο εύκολη η διεργασία ανακατέματος.

Σημαντικό είναι επίσης, να ενσωματώσουμε ζεόλιθο πριν την έναρξη της καλλιεργητικής χρονιάς. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να δώσουμε τον χρόνο στον ζεόλιθο να απορροφήσει νερό και θρεπτικά στοιχεία στους θύλακές του. Έτσι όταν αυτά ζητηθούν από το επιφανειακό ριζικό σύστημα, να βρίσκονται σε αφθονία μέσα του. 

Ποια είναι η καλύτερη εποχή ενσωμάτωσης ζεόλιθου σε υπάρχοντα δέντρα;
Ανακατεμένος ζεόλιθος με το χώμα γύρω από τον κορμού ελαιόδεντρου

Πως δουλεύει ο ζεόλιθος όταν ενσωματώνεται στο έδαφος;

Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση, βρίσκεται στις μοναδικές ιδιότητες αυτού του ορυκτού υλικού. 

Καταρχήν, ο ζεόλιθος έχει υψηλό πορώδες. Ο κλινοπτιλόλιθος για παράδειγμα, που χρησιμοποιούμε ευρέως στην Ελλάδα, θεωρείται από τα πιο μικροπορώδη φυσικά υλικά που βρίσκονται στη φύση. Αυτή η μοναδική ιδιότητα, καθιστά τον ζεόλιθο ένα εξαιρετικό αποταμιευτή νερού.

Η επόμενη σημαντική ιδιότητα του ζεόλιθου είναι το γεγονός ότι είναι ένα από τα λίγα αρνητικά φορτισμένα στοιχεία της φύσης. Έτσι ο ζεόλιθος απορροφάει στους θύλακες του θρεπτικά συστατικά και ιχνοστοιχεία, όπως άζωτο και κάλιο.

Η μεγάλη ικανότητα ανταλλαγής ιόντων (CEC), προσδίδει στον ζεόλιθο την μοναδική ιδιότητα να αποδίδει στην επιφάνεια του, στοιχεία τα οποία έχει προσροφήσει, όταν ζητηθεί από το περιβάλλον. Με αυτόν τον τρόπο, διοχετεύει στις καλλιέργειες θρεπτικά συστατικά και ιχνοστοιχεία, όταν αυτά ζητηθούν από το ριζικό σύστημα. Ο ρυθμός απόδοσης των θρεπτικών συστατικών του συγκεκριμένου ζεόλιθου, είναι επίσης πολύ σημαντικός, διότι  πετυχαίνει την μέγιστη διαχείριση, η οποία  είναι απαραίτητη στην καλλιέργεια για να αναπτυχθεί σωστά.

Ποια είναι η καλύτερη εποχή ενσωμάτωσης ζεόλιθου σε υπάρχοντα δέντρα;
Διανομή ζεόλιθου γύρω από τον κορμό ελαιόδεντρου

Επίσης, ο ζεόλιθος, μόλις ενσωματωθεί στο έδαφος, ξεκινά να το καθαρίζει από βαρέα μέταλλα, τοξίνες, και ελεύθερες ρίζες. Επίσης απορροφάει και κρατάει για πάντα μέσα του, ενώσεις μεγάλης μοριακής δομής, που προέρχονται συνήθως από κατάλοιπα από φυτοφάρμακα και χημικά λιπάσματα, οι οποίες μπορεί να εμποδίσουν την ανάπτυξη της καλλιέργειας.

Με λίγα λόγια, από την μια πλευρά, ο ζεόλιθος, βοηθάει στον καθαρισμό του περιβάλλοντος και συγκεκριμένα του χώματος και από την άλλη, διαχειρίζεται τα θρεπτικά συστατικά και το νερό. Με αυτό τον τρόπο διατηρεί το συγκεκριμένο περιβάλλον καθαρό και διαχειρίσιμο και έτσι προάγει την καλή υγεία της καλλιέργειας.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο πως ενσωματώνουμε ζεόλιθο σε υπάρχοντα ελαιόδεντρα. 

Ενσωμάτωση ζεόλιθου σε ελαιόδεντρα στον Άβαντα Αλεξανδρούπολης

Παρόμοια άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *