Ζεόλιθος σε φάρμα με κατσίκες στη Νέα Ορεστιάδα

χρήση του φυσικού ζεόλιθου στην κτηνοτροφία

Ο ζεόλιθος μπορεί να προστεθεί στην τροφή των ζώων σε μορφή πούδρας, σε ποσοστό 2% στο σιτηρέσιό τους. Καθαρίζει το πεπτικό τους σύστημα από τα βαριά μέταλλα, τις ελεύθερες ρίζες και τις τοξίνες. Χρησιμοποιώντας  2-3 κιλά ζεόλιθου ανά τετραγωνικό μέτρο στο δάπεδο των στάβλων ή άλλων χώρων με ζώα, μειώνει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις οσμές αφού απορροφά και εξουδετερώνει την αμμωνία και το υδρόθειο.

Στην ευρύτερη περιοχή των Πετρωτών Νέας Ορεστιάδας, όπου ο ζεόλιθος βρίσκεται σε αφθονία, πολλοί στάβλοι αλλά και άλλα κτίρια έχουν ως οικοδομική ύλη τον ζεόλιθο. Λόγω της αντιμυκητιακής του ιδιότητας προστατεύει επίσης τους μαστούς των ζώων από ασθένειες, βελτιώνοντας την ποιότητα και αυξάνοντας τη ποσότητα του παραγόμενου γάλακτος. Λόγω της απορρόφησης της αμμωνίας και άλλων βλαβερών ουσιών, η άοσμη κοπριά στη συνέχεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λίπασμα.

Στην γαλακτοπαραγωγή των αγελάδων έχει διαπιστωθεί αύξηση κατά 17% .

Όσον αφορά στα πουλερικά, η προσθήκη κατά 2% ζεόλιθου στο σιτηρέσιό τους, έχει ως αποτέλεσμα:
α) την αύξηση του αζώτου στην κοπριά σε ποσοστό 6,25%
β) την μείωση της απώλειας της αμμωνίας σε ποσοστό 55%.
γ) την αύξηση της ωοτοκίας τους και την αύξηση του βάρος τους κατά 7%.

Επίσης η χρήση του ζεόλιθου στην εκτροφή κατσικιών σε ποσοστό 2,5% στο σιτηρέσιο τους, είχε σαν αποτέλεσµα την αύξηση του βάρους, την γέννηση σε τρίδυμους και τετράδυμους τοκετούς και την σημαντική αύξηση περιεκτικότητας λίπους στο γάλα τους.

Επίσης ο ζεόλιθος χρησιμοποιείται στην μελισσοκομεία για τη ρύθμιση της υγρασίας στις κυψέλες.

Παρόμοια άρθρα