Ο ζεόλιθος είναι απαραίτητος για τον βέλτιστο καθαρισμού του ιατρικού οξυγόνου που χρησιμοποιείται σε νοσοκομεία και κατοίκον από χρόνια πάσχοντες από αναπνευστικά προβλήματα.

Προειδοποιούν ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ (Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας) και ο Περιφερειακός Διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη. Ο Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus και ο Δρ Hans Henri P. Kluge, ζητούν να φτάσουν με ασφάλεια οι κρίσιμες ιατρικές προμήθειες σε αυτούς που τις χρειάζονται και συνεργάζονται με εταίρους για την καθιέρωση ασφαλούς διαμετακόμισης των αποστολών μέσω της Πολωνίας.

Κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Ουκρανία, η υγεία πρέπει να παραμείνει πυλώνας προτεραιότητας της ανθρωπιστικής ανταπόκρισης, με τα συστήματα και τις εγκαταστάσεις υγείας να παραμένουν προστατευμένα, λειτουργικά, ασφαλή και προσβάσιμα σε όλους όσους χρειάζονται βασικές ιατρικές υπηρεσίες. Το ίδιο ισχύει και τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας οι οποίοι πρέπει να προστατεύονται ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να σώζουν ζωές.

Αυτό πρέπει να περιλαμβάνει την ασφαλή και αξιόπιστη παροχή βασικών ιατρικών προμηθειών, συμπεριλαμβανομένων των σωτήριων για τη ζωή προμηθειών φαρμακευτικού οξυγόνου, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για τους ασθενείς με διάφορες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ασθενών με COVID-19 (οι οποίοι αριθμούν 1700 στο νοσοκομείο τώρα), και των ασθενών με άλλες κρίσιμες ασθένειες (από νεογνά έως ηλικιωμένους) που προέρχονται από επιπλοκές της εγκυμοσύνης, του τοκετού, χρόνιες παθήσεις, σηψαιμία, τραυματισμούς και τραύματα.

Η κατάσταση με την παροχή οξυγόνου πλησιάζει σε πολύ επικίνδυνο σημείο στην Ουκρανία. Τα φορτηγά δεν μπορούν να μεταφέρουν προμήθειες οξυγόνου από τα εργοστάσια στα νοσοκομεία σε όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Κίεβο. Η πλειονότητα των νοσοκομείων θα μπορούσε να εξαντλήσει τα αποθέματα οξυγόνου μέσα στις επόμενες 24 ώρες. Σε ορισμένα έχει ήδη εξαντληθεί. Αυτό θέτει σε κίνδυνο χιλιάδες ζωές.

Επιπλέον, οι κατασκευαστές ιατρικών γεννητριών οξυγόνου σε αρκετές περιοχές αντιμετωπίζουν ελλείψεις ζεόλιθου, ενός κρίσιμου, κυρίως εισαγόμενου προϊόντος που είναι απαραίτητο για την παραγωγή ασφαλούς ιατρικού οξυγόνου. Χρειάζονται επίσης ασφαλείς παραδόσεις ζεόλιθου από το εξωτερικό της Ουκρανίας σε αυτά τα εργοστάσια.

Επιτείνοντας τον κίνδυνο για τους ασθενείς, οι κρίσιμες νοσοκομειακές υπηρεσίες τίθενται επίσης σε κίνδυνο από τις ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας και ρεύματος και τα ασθενοφόρα που μεταφέρουν ασθενείς κινδυνεύουν να βρεθούν σε διασταυρούμενα πυρά.

Τα τελευταία χρόνια, με την υποστήριξη του ΠΟΥ, η Ουκρανία είχε κάνει σημαντικά βήματα στην ενίσχυση των συστημάτων υγείας της στο πλαίσιο ενός φιλόδοξου προγράμματος υγειονομικής μεταρρύθμισης. Αυτό περιελάμβανε την ταχεία αύξηση της ικανότητας οξυγονοθεραπείας για βαριά πάσχοντες ασθενείς κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Από τις πάνω από 600 υγειονομικές εγκαταστάσεις σε εθνικό επίπεδο που αξιολογήθηκαν από τον ΠΟΥ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σχεδόν οι μισές υποστηρίχθηκαν άμεσα με προμήθειες, τεχνική τεχνογνωσία και επενδύσεις σε υποδομές, επιτρέποντας στις υγειονομικές αρχές να σώσουν δεκάδες χιλιάδες ζωές.

Αυτή η πρόοδος κινδυνεύει τώρα να εκτροχιαστεί κατά τη διάρκεια της τρέχουσας κρίσης.

Ο ΠΟΥ βοηθά τις υγειονομικές αρχές να προσδιορίσουν τις άμεσες ανάγκες της χώρας για αύξηση του εφοδιασμού με οξυγόνο, υποθέτοντας αύξηση 20-25% σε σχέση με τις προηγούμενες ανάγκες πριν από την κλιμάκωση της κρίσης την περασμένη εβδομάδα.

Παρά τις προκλήσεις που θέτει η τρέχουσα κατάσταση, ο ΠΟΥ εργάζεται για να εξασφαλίσει την προμήθεια ιατρικών συσκευών που σχετίζονται με το οξυγόνο και προμηθειών για την αντιμετώπιση τραυμάτων.

Για να το επιτύχει αυτό, ο ΠΟΥ εξετάζει ενεργά λύσεις για την αύξηση των προμηθειών που πιθανόν να περιλαμβάνουν την εισαγωγή οξυγόνου (υγρού και φιαλών) από περιφερειακά δίκτυα. Οι προμήθειες αυτές θα χρειαστούν ασφαλή διαμετακόμιση, μεταξύ άλλων μέσω ενός διαδρόμου εφοδιαστικής μέσω της Πολωνίας. Είναι επιτακτική ανάγκη να διασφαλιστεί ότι οι σωτήριες ιατρικές προμήθειες – συμπεριλαμβανομένου του οξυγόνου – φτάνουν σε αυτούς που τις χρειάζονται.

Πηγή: Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Παρόμοια άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *