Ζεόλιθος σε νέα δέντρα; ποιος είναι ο πιο σωστός τρόπος ενσωμάτωσης;

Πολλοί είναι πλέον οι παραγωγοί, οι οποίοι προχωρούν στην ενσωμάτωσή του φυσικού ζεόλιθου σε κάθε νέα φύτευση δεντρων. Σε αυτό το πλαίσιο υπάρχουν πολλές απόψεις για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει ο ζεόλιθος να ενσωματωθεί. Υπάρχουν επίσης πολλά video στο διαδίκτυο που δείχνουν διάφορους τρόπους ενσωμάτωσης.  Παραδείγματος χάριν, η προσθήκη του στον λάκκο φύτευσης, σε ένα στρώμα, σε πολλά στρώματα, στο κάτω μέρος, γύρω από το δέντρο και πολλά άλλα.

Θεωρητικά, ο ζεόλιθος, με όποιον τρόπο κι αν ενσωματωθεί, μόνο θετικά μπορεί να δράσει. Και αυτό γιατί πολύ απλά δεν έχει να “δώσει” κάτι παρά μόνο να διαχειριστεί οτιδήποτε βρει. Ταυτόχρονα φιλτράρει και καθαρίζει από βαρέα μέταλλα, τοξίνες και ελεύθερες ρίζες.

Ποιος είναι ο πιο σωστός τρόπος όμως; Με ποιόν τρόπο θα πετύχουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα;

Σε προηγούμενο άρθρο και σύμφωνα με πολλές επιστημονικές μελέτες, είδαμε ότι η ενσωμάτωση του ζεόλιθου στο έδαφος βοηθάει μεταξύ άλλων και στην εξοικονόμηση νερού και θρεπτικών συστατικών.

Πως το κάνει αυτό;

Πολύ απλά, ο φυσικός ζεόλιθος, είναι από την φύση του ένα μοριακό σφουγγάρι. Μόλις ενσωματωθεί στο έδαφος ξεκινά να απορροφά νερό και θρεπτικά συστατικά. Όταν αυτά “ζητηθούν” από το επιφανειακό ριζικό σύστημα, τότε ο ζεόλιθος τα αποδεσμεύει και τα τροφοδοτεί στο δέντρο.

Με αυτή τη λογική λοιπόν, μας ενδιαφέρει ο ζεόλιθος να βρίσκεται όσο πιο κοντά γίνεται στα τριχίδια του επιφανειακού ριζικού συστήματος. Επίσης μας ενδιαφέρει να βρίσκεται διάσπαρτος σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο όγκο χώματος ώστε να απορροφά περισσότερο νερό.

Έτσι, ο καλύτερος τρόπος ενσωμάτωσης φαίνεται να είναι η πλήρης ανάμιξή του με το έδαφος, σε όλη την επιφανειακή ριζική σφαίρα. Συνήθως τα δέντρα αναπτύσσουν το επιφανειακό ριζικό τους σύστημα μέχρι και 60 εκατοστά κάτω από το έδαφος και μέχρι την ανάπτυξη της κόμης τους.

Σε περίπτωση λοιπόν φύτευσης νέων δέντρων, ο καλύτερος τρόπος ενσωμάτωσης του ζεόλιθου είναι η πλήρης ανάμιξη του με το χώμα.  Το βάθος ανάμιξης είναι μέχρι και 60 εκατοστά και η επιφάνεια ανάμιξης, μέχρι την αναμενόμενη ανάπτυξη της κόμης του δέντρου.

Δείτε στα παρακάτω σκίτσα την σειρά εργασιών ενσωμάτωσης του φυσικού ζεόλιθου σε νέα δέντρα.

  1. Προετοιμασία εδάφους – Ανάμιξη χώματος με ζεόλιθο

    Προετοιμασία εδάφους - Ανάμιξη χώματος με ζεόλιθο
    Προετοιμασία εδάφους – Ανάμιξη χώματος με ζεόλιθο
  2. Φύτευση νέων δέντρων

    Φύτευση νέων δέντρων
    Φύτευση νέων δέντρων
  3. Αναμενόμενη ανάπτυξη δέντρου

    Αναμενόμενη ανάπτυξη δέντρου
    Αναμενόμενη ανάπτυξη δέντρου

Παρόμοια άρθρα

6 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *