Ζεόλιθος και εξοικονόμηση θρεπτικών συστατικών και νερού. Διαβάστε στο παρακάτω άρθρο με ποιον τρόπο ο ζεόλιθος οδηγεί στην εξοικονόμηση θρεπτικών συστατικών και νερού και αναπτύσσει την αειφόρο γεωργία.

Η ανάπτυξη της αστικοποίησης, η έλλειψη νερού και οι απαιτήσεις για περισσότερα τρόφιμα απαιτούν την αποτελεσματικότερη άρδευση νερού. Ταυτόχρονα επιβάλουν την εφαρμογή περισσότερων λιπασμάτων. Η διατήρηση των θρεπτικών ουσιών και του νερού στα γεωργικά εδάφη επιφέρει σημαντικές υψηλότερες αποδόσεις. Με την ίδια λογική, αποτρέπει ταυτόχρονα τη ρύπανση των υδάτινων πόρων. Μία από τις πιο αποτελεσματικές λύσεις, σύμφωνα με μια νέα μελέτη φαίνεται να είναι η χρήση φυσικού ζεόλιθου. 

Ο ζεόλιθος είναι φιλικός προς το περιβάλλον, εύκολα διαθέσιμος και φθηνός και έτσι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ευρέως σε γεωργικές δραστηριότητες. Αυτό το ορυκτό θεωρείται βελτιωτικό εδάφους και οδηγεί στην βελτίωση των φυσικών και χημικών ιδιοτήτων του.

Η διατριβή

Σύμφωνα με τα δεδομένα της διατριβής, σε εδάφη εμπλουτισμένα με ζεόλιθο, βελτιώθηκε σημαντικά ο ρυθμός διήθησης του νερού. Επίσης βελτιώθηκε ο δείκτης της κορεσμένης υδραυλικής αγωγιμότητας (Ks) και της ικανότητας συγκράτησης νερού (WHC).  Στην παρακάτω εικόνα μπορείτε να δείτε την διαφορά (μέχρι και 20%) στη συγκράτηση νερού σε αμμώδες έδαφος. Η συνεχής γραμμή αφορά το έδαφος εμπλουτισμένο με ζεόλιθο και η διακεκομμένη το έδαφος χωρίς.

Διαφορά (μέχρι και 20%) στη συγκράτηση νερού σε αμμώδες έδαφος. Η συνεχής γραμμή αφορά το έδαφος με ζεόλιθο και η διακεκομμένη το έδαφος χωρίς ζεόλιθο.
Διαφορά (μέχρι και 20%) στη συγκράτηση νερού σε αμμώδες έδαφος. Η συνεχής γραμμή αφορά το έδαφος με ζεόλιθο και η διακεκομμένη το έδαφος χωρίς ζεόλιθο.

Επίσης η προσθήκη ζεόλιθου βελτίωσε σημαντικά την ικανότητα ανταλλαγής κατιόντων (CEC) του εδάφους. Ο φυσικός ζεόλιθος μπορεί να συγκρατήσει επίσης αποτελεσματικά το νερό και τα θρεπτικά συστατικά του, όπως τα αμμωνιακά (NH4 +) και τα νιτρικά (NO3-). Συγκρατεί με τον ίδιο τρόπο, στις μοναδικές πορώδεις δομές του και τα φωσφορικά (PO43-), το κάλιο (K +) και τα θειικά (SO42-).

Δείτε στον παρακάτω πίνακα τη διαφορά συγκράτησης αμμωνιακών και νιτρικών που αγγίζει το 82 και 36% αντίστοιχα από την πρώτη κιόλας χρονιά.

Διαφορά συγκράτησης αμμωνιακών και νιτρικών που αγγίζει το 82 και 36% αντίστοιχα από την πρώτη κιόλας χρονιά.
Διαφορά συγκράτησης αμμωνιακών και νιτρικών που αγγίζει το 82 και 36% αντίστοιχα από την πρώτη κιόλας χρονιά.

Δεν είναι τυχαίο που η βιομηχανία λιπασμάτων χρησιμοποιεί εδώ και χρόνια ζεόλιθο στα λιπάσματα βραδείας απελευθέρωσης (SRFs). 

Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω, η εφαρμογή του ζεόλιθου μπορεί να βελτιώσει τόσο την αποδοτικότητα της χρήσης του νερού (WUE) όσο και την αποδοτικότητα χρήσης θρεπτικών ουσιών (NUE) στις γεωργικές καλλιέργειες. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες ρύπανσης των επιφανειών και των υπογείων υδάτων.

Τα οφέλη λοιπόν φαίνεται να είναι πολύ σημαντικά καθώς ο ζεόλιθος μπορεί να αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα στην ανάπτυξη της καλλιέργειας καθώς και στην εξοικονόμηση λιπασμάτων και νερού. 

Διαβάστε παρακάτω τη διατριβή

Παρόμοια άρθρα

One Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *