Το καναρίνι είναι ωδικό πτηνό της τάξης των στρουθιομόρφων και ανήκει στην οικογένεια των φριγγιλιδών (Fringillidae). Η επίσημη ονομασία του εξημερωμένου καναρινιού είναι sirinus canaria domesticus.
Ιστορία
Τα καναρίνια εισήχθησαν στην Ισπανία τον 15ο αι. μετά την κατάκτηση των Κανάριων νήσων από τους Ισπανούς. Εξαιτίας ενός ναυτιλιακού ατυχήματος ένα μεγάλο φορτίο καναρινιών δραπέτευσε και σύντομα εξαπλώθηκαν σε όλη την Ευρώπη. Επίσης το καναρίνι είναι πιθανό να προέρχεται και από το άγριο καναρίνι (serinus canaria canaria), το οποίο κατάγεται από τις Κανάριες νήσους Μαδέρα, Αζόρες, Τενερίφη κ.α.
Ποικιλίες
Εξημερωμένο καναρίνι
Τα καναρίνια διακρίνονται σε τρεις μεγάλες κατηγορίες:
- Τα ολλανδικά καναρίνια. Είναι μεγάλα, έχουν μαλακό φτέρωμα, αλλά δεν διακρίνοται για το κελάηδημά τους.
- Τα γερμανικά καναρίνια. Έχουν ωραίο χρώμα και ωραία φωνή.
- Τα αγγλικά καναρίνια. Έχουν χρώμα κίτρινο σκούρο που μεταβάλλεται όμως σε κιτρινο-κόκκινο ή κικκινο-πορτοκαλί, εξαιτίας της τεχνητής τροφής που αποτελείται από πιπέρι, ζάχαρη, αλεύρι και βρασμένο αυγό.[1]
Ορισμένες χώρες εκτρέφουν καναρίνια για το κελάηδημά τους ενώ άλλες για το χρώμα τους. Υπάρχουν διάφορα είδη καναρινιών τα οποία ομαδοποιούνται σε ξεχωριστές κατηγορίες σύμφωνα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Έτσι κατηγοριοποιούνται βάση του διαφορετικού κελαδήματος τους, του διαφορετικού χρωματισμού τους και της διαφορετικής τους εξωτερικής εμφάνισης τους με σκουφί η χωρίς, σγουρά κ.α. Σε αυτές ανήκει και το άγριο καναρίνι. Έχει πράσινο φτέρωμα με γκρίζες ραβδώσεις και με κίτρινες αποχρώσεις στο κεφάλι και στη ράχη. Μπορεί να ζευγαρώσει εύκολα με την καρδερίνα, το σκαρθί και το φλυτζούνι. Στην ανατολική μεσόγειο ζούσε ένα άλλο είδος καναρινιού, το οικόσιτο, το οποίο προέρχεται από το άγριο καναρίνι και είχε αρχίσει να εισάγεται στην Ευρώπη στα τέλη του 16ου αιώνα. Τα διάφορα είδη καναρινιών που υπάρχουν σήμερα προέρχονται από διασταυρώσεις και μεταλλαγές από τους εκτροφείς. Στο Μαλίν εκτρέφουν οι κάτοικοι της περιοχής ένα άλλο μελωδικό καναρίνι το μαλινουά, που διαθέτει μεταλλικές νότες, μεσαίες και υψηλές καθώς νεροφωνές και αηδονοφωνές κ.α. Στην Αγγλία διασταυρώνουν παλιές φυλές καναρινιών και δημιουργούν νέα μεγαλόσωμα καναρίνια που περνούν το όνομα τους από της ομώνυμες πόλεις στις οποίες δημιουργήθηκαν. Στην Γαλλία το σγουρό καναρίνι από το Παρίσι, στο Βέλγιο το χαρακτηριστικό καμπούρικο καναρίνι και πολλά άλλα σε διάφορες χώρες και περιοχές. Ονομαστά για το κελαηδημά τους είναι τα καναρίνια του Χαρτς.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια