Σημαντικά αποτελέσματα από τη χρήση ζεόλιθου σε κομπόστ με γεωσκώληκες ανακάλυψαν ερευνητές επιστήμονες σε έρευνα στον τομέα της περιβαλλοντικής επιστήμης η οποία δημοσιεύτηκε στις 2 Ιουνίου του 2018.
Το πείραμα
Συγκεκριμένα, οι Zarrabi, M., Mohammadi, A.A. και Al-Musawi, T.J. μελέτησαν την επίδραση της προσθήκης διαφορετικών αναλογιών φυσικού ζεόλιθου και συγκεκριμένα κλινοπτόλιθου (5 και 10%) σε κομπόστ με γεωσκώληκες από υπολείμματα τροφίμων. Ερευνήθηκε η εξέλιξη των φυσικοχημικών χαρακτηριστικών του τελικού προϊόντος, η αναπτυξη των σκωλήκων και ο χρόνος ωρίμανσης της τελικής βερμικοσυσταθμίσεως. Το τελικό αποτέλεσμα συγκρίθηκε με το μάρτυρα που παρασκευάστηκε χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις. Το πείραμα πραγματοποιήθηκε σε 18 πλαστικά δοχεία για 70 ημέρες.
Τα αποτελέσματα
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι αναλογίες άνθρακα προς άζωτο (C / N) ήταν 15,85, 10,75 και 8,94 για 5 και 10% συγκέντρωση ζεόλιθου και μάρτυρα μετά από 70 ημέρες, αντίστοιχα. Φαίνεται ότι η προσθήκη ζεόλιθου διευκολύνει την αποικοδόμηση της οργανικής ύλης και αυξάνει τη συνολική περιεκτικότητα σε άζωτο. Η αύξηση του ποσοστού ζεόλιθου από 0% (μάρτυρας) σε 10% μείωσε επίσης τη διαφυγή αζώτου κατά 25%.
Ο φυσικός ζεόλιθος μείωσε σημαντικά την ηλεκτρική αγωγιμότητα (EC). Στο τέλος της διαδικασίας, η αποδοτικότητα της αλατότητας ήταν 39,23% για το ποσοστό 5% ζεολίθου και 45,23% για το ποσοστό 10% ζεολίθου.
Οι τιμές του pH στα ποσοστά 5 και 10% ζεόλιθου, ήταν 7,31 και 7,57, αντίστοιχα, σε σύγκριση με 7,10 στο μάρτυρα. Ο χρόνος ωρίμανσης μειώθηκε με την αυξανόμενη συγκέντρωση ζεολίθου. Η ωρίμανση που περιείχε 5 και 10% ζεόλιθο πραγματοποιήθηκε σε 49 και 42 ημέρες αντίστοιχα, σε σύγκριση με τις 56 ημέρες για τον μάρτυρα.
Στην αρχή του πειράματος χρησιμοποιήθηκαν δέκα νεαρά σκουλήκια Eisenia fetida. Ο αριθμός των ώριμων σκουληκιών στο ποσοστό 10% ζεολίθου ήταν 26 περισσότερο από ότι στο ποστοστό 5% ζεολίθου (21 σκουλήκια). Επίσης ήταν περισσότερα από ότι στον μάρτυρα (17 σκώληκες).
Το γενικό συμπέρασμα
Σε όλα τα επίπεδα, η προσθήκη φυσικού ζεόλιθου έδειξε ευεργετική επίδραση στα χαρακτηριστικά του τελικού προϊόντος.