Ο ζεόλιθος στη βιολογική καλλιέργεια της ελιάς με ενσωμάτωση στο κτήμα της Ευαγγελίας Γ. Χοτομανίδου, στο Μεσημέρι Θεσσαλονίκης.
Λίγα λόγια για τον ζεόλιθο στην ελιά με τον τρόπο της ενσωμάτωσης
Ο ζεόλιθος είναι ένα φυσικό προϊόν που δημιουργείται μέσα από φυσικές διαδικασίες εκατομμυρίων ετών, ενώ οι ιδιότητες και εφαρμογές του είναι τόσο σημαντικές που πολλοί τον χαρακτηρίζουν «μαγικό». Ο ζεόλιθος δεν είναι λίπασμα, αλλά απλά, ένας διαχειριστής περιβάλλοντος και κατά συνέπεια ένα καταπληκτικό εδαφοβελτιωτικό μέσο. Το αδρανές αυτό υλικό βοηθά στο φυτό να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τα θρεπτικά συστατικά και το νερό που βρίσκονται στο έδαφος.
Αυτό που τον κάνει πολύτιμο είναι, ότι ο ζεόλιθος είναι ένα από τα λίγα φυσικά υλικά που είναι αρνητικά φορτισμένα με κρυσταλλική δομή η οποία έχει αμέτρητα κενές θέσεις. Έχει δηλαδή αρνητικό ηλεκτρικό φορτίο και συνεπώς τραβάει τα θετικά φορτισμένα σωματίδια που είναι στην ουσία όλα τα θρεπτικά συστατικά. Τα συγκρατεί και τα απελευθερώνει σιγά-σιγά στα δέντρα και στα φυτά δημιουργώντας την ομοιόμορφη θρέψη τους. Βοηθάει επίσης αποκλείοντας τα θρεπτικά αυτά στοιχεία να παρασυρθούν με το νερό της βροχής ή του ποτίσματος από την περιοχή της ρίζας του φυτού.
Εκτός από ιόντα, ο ζεόλιθος, μπορεί και δεσμεύει εύκολα και μόρια νερού στους πόρους του, σε ποσοστό έως και 60% του βάρους του. Οι γεωλόγοι λόγω αυτής της ιδιότητας του τον έχουν χαρακτηρίσει και ως ρεζερβουάρ νερού για τα φυτά. Σε ξερικές καλλιέργειες όπως πολλές ελιές στην Ελλάδα, ο ζεόλιθος μπορεί να χορηγεί στα φυτά την απαραίτητη υγρασία σε περιόδους ανομβρίας.
Ο Ζεόλιθος στην ελιά εφαρμόζεται με ενσωμάτωση στο έδαφος γύρω από τον κορμό του δέντρου και η ωφέλιμη δράση του είναι μακροχρόνια αφού δεν αποικοδομείται όπως τα άλλα βελτιωτικά εδάφους.
Για τον ζεόλιθο στην ελιά, και τα πολλαπλά οφέλη του, διαβάστε περισσότερα εδώ.
Αποτελέσματα της εφαρμογής ζεόλιθου σε βιολογική καλλιέργεια ελιάς
Μετά λοιπόν από τη χρήση του ζεόλιθου για 2 συνεχόμενα έτη, παρατηρούμε σημαντικά αποτελέσματα στην καρποφορία των δέντρων. Σημαντική είναι επίσης είναι η ομοιομορφία της παραγωγής τόσο σε επίπεδο κλαδιού όσο και σε επίπεδο όλου του δέντρου.
Στην παρακάτω φωτογραφία μπορείτε να παρατηρήσετε την ομοιομορφία της παραγωγής σε επίπεδο κλαδιού.
Στην παρακάτω φωτογραφία μπορείτε να παρατηρήσετε την ομοιομορφία της παραγωγής σε επίπεδο δέντρου.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι στη συγκεκριμένη καλλιέργεια επιλέχθηκε η χρήση του φυσικού ζεόλιθου αρχικά λόγω κάποιων προβληματικών δέντρων. Στη συνέχεια, λόγω του θετικού αποτελέσματος, εφαρμόστηκε σε όλα τα δέντρα.
Στο παρακάτω video μπορούμε να δούμε τα αποτελέσματα της συνεχόμενης χρήσης του φυσικού ζεόλιθου στη βιολογική καλλιέργεια της ελιάς. Σε προηγούμενο video έχουμε δείξει την ανθοφορία και την καρποφορία της συγκεκριμένης καλλιέργειας.